2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Sissi zsiráfjától a biodómig 03:00

Sajátos módon szállt be az állam az informatikusképzésbe

Hír TV

2017. december 3., vasárnap 12:06, frissítve: vasárnap 13:06

Mészáros Lőrinc közbeszerzési szakértője bonyolította azt a tendert, amelynek során az állami Országos Foglalkoztatási Nonprofit Kft. 2,2 milliárd forintot adott egyetlen magáncégnek informatikusok képzésére. Célpont című műsorunk azt is kiderítette, hogy ebből csaknem négyszázmillió jut majd kommunikációra.

Nettó 210 ezer forintos garantált kezdőfizetés érettségivel, fiatal pályakezdőként. Még szakmunkásként sem lehetetlen, feltéve, hogy valaki informatikus. Magyarországon több mint húszezer informatikusi állás betöltetlen. A digitális iparág cégeit tömörítő szervezet főtitkára szerint nem csak mérnökökre van kereslet. Az egyszerűbb tudást jelentő kódolókra, programozókra is.

„Gyakorlatilag minden egyes ágazatban, még a termelőiparban is meg az agráriumban is jelentkezik. Ez egyszerűen azt jelenti, hogy sokkal több informatika iránt nyitott, azt értő szakemberre van szükség” – emelte ki a Célpontnak Major Gábor, az IVSZ főtitkára.

A piacon ma tucatnyi cég kínálja a jól fizető munka ígéretét jelentő tudást. Akár bölcsészekből is informatikust faragnak, egy-másfél év alatt. A Codecool alapítója azt mondja, tudták, hogy van ez a piaci igény, és léptek. „A szoftverfejlesztés, az azért ma már nem úgy működik, hogy a pincébe elvonul egy informatikus és pizzák és kólásdobozok között papucsban fejleszt valamit, és aztán előjön” – jegyezte meg Boda József.

A munkaadók komoly sikerdíjat fizetnek egy kész, kiképzett kódolóért. Ebből pedig finanszírozható az oktatás. Ebbe a valós igényekre épült és jól működő piacra lépett be most az állam.

„Amikor kihirdették az eredményt, akkor értesültünk róla” – mondta a Codecool alapítója, hasonlóképp, ahogyan az IVSZ főtitkára: „erről a viszonylag nagy jelentőségű dologról nem szólt senki”. Mármint arról, hogy az állam 2,2 milliárdot önt az informatikaoktatásba.

Mire feleszmélt a szakma, addigra a Nemzetgazdasági Minisztérium alá tartozó Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. egyetlen magáncégnek, a Training360 Kft.-nak adta az egész összeget, hogy képezzen belőle 4000 informatikust. Bár a közbeszerzésen verseny nem volt, a nyertes cég vezetői állítják: nem nekik lejtett a pálya.

– Hát, ugye, mi el szoktunk indulni közbeszerzéseken, gyakorlatilag ez a projekt is így került hozzánk. Tehát mi értesültünk erről, ugye, mi folyamatosan figyeljük azt, hogy milyen kiírások vannak 
– Egy Mészáros Lőrinchez közeli ember bonyolította a közbeszerzést, akkor erről ezek szerint önök nem is tudnak?
– Nem, nem – állította Kovács Zoltán, a Training360 oktatási és fejlesztési igazgatója.

A tendert Mészáros Lőrinc közbeszerzési szakértője, az Antal Kadosa által vezetett ügyvédi iroda bonyolította. A munkáért hétmillió forintot számláztak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!