2022. 07. 06. Szerda Csaba napja
Jelenleg a TV-ben:

Élet a türbe árnyékában

Következik:

Radar 04:00

Belföld

Saját tagjai bírálják a szakmai társaság LMBTQ-párti állásfoglalását

A Magyar Pszichiátriai Társaság gyermekvédelmi törvénnyel kapcsolatos állásfoglalása meg sem kísérli valódi, tudományosan megalapozott dolgozat látszatát kelteni – mondta a Heteknek Bánki M. Csaba professzor, a társaság alapító tagja. Ám nem ő az egyetlen, aki kritikával illeti a dokumentumot. Sőt, a nyilatkozó szakemberek szerint sokan félnek, és inkább csendben maradnak.

Négy nappal a tisztújító közgyűlés előtt jött ki az állásfoglalás, ami valójában nem a Magyar Pszichiátriai Társaság (MPT) véleményét tükrözi, legfeljebb az elnökségét

 – mondta el a Hetek.hu-nak Frecska Ede pszichiáter szakorvos, a Magyar Pszichiátriai Társaság és a Magyar Pszichológiai Társaság gyermekvédelmi törvényt támadó nyilvános levelére reagálva. Az MPT leköszönt vezetőségi tagja hozzátette, a nyilatkozat miatt a szakma felforrt, és a szakemberek nem értik, hogy miért kellett a felnőtt pszichiátriai társaságnak ebbe az ügybe belekerülnie a Magyar Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Társaság helyett, hiszen az állásfoglalás konklúziója gyerekekre vonatkozott. Szerinte ennek ellenére nem sokan merik nyilvánosan vállalni a véleményüket, mert látják a nyugati eseteket, amikor orvosokat fenyegetnek, ha nem a politikailag korrekt terápiát alkalmazzák. Frecska Ede a gyermekvédelmi törvény kapcsán hangsúlyozta: a gyermekek felvilágosítását az iskolában szakembereknek, szakmai alapon kell elvégezni.

A szexuális propaganda még a szilárd nemi identitású gyerekeket is megzavarhatja, vagyis a környezeti hatásokat ezen a téren egyáltalán nem lehet figyelmen kívül hagyni

 – szögezte le a főorvos.

A látszatra sem ügyeltek

 „Az állásfoglalás messze nem tekinthető magyar pszichiáterek véleményének, hiszen nemcsak őket, de még az MPT tagságát, sőt a tágabb vezetőségét sem kérdezték meg az ügyben. Mi több, tudomásom szerint maga az elnökség sem teljes konszenzussal, csupán szavazattöbbséggel fogadta el. A legtöbben – magam is – véletlenül fedeztük fel a kész, megjelent anyagot az MPT honlapján. ”

 – fakadt ki a Heteknek Bánki M. Csaba pszichiáterprofesszor, a Magyar Pszichiátriai Társaság alapító tagja. Szerinte az állásfoglalás meg sem kísérli valódi, tudományosan megalapozott dolgozat látszatát kelteni, hiszen egyáltalán nem nevezi meg a forrásait, nem mutatja be és nem értékeli, mérlegeli a tárgyalt téma mellett és ellen szóló érveket, nem súlyozza az eddigi megfigyelések igen széles skálán változó értékét és minőségét, nem bizonyít, nem érvel és nem következtet. Pusztán csak – nagyon határozottan és egyoldalúan – kijelent dolgokat. 

Ezzel azt a hamis látszatot kelti, mintha ebben a kényes és fontos témában kérdőjelek, cáfolatok és ellenvélemények egyáltalán nem is léteznének, vagy ha igen, azokat egy komoly tudományos társaságnak még a szájára venni sem volna illendő

– magyarázta a professzor, hozzátéve, amióta a nyilatkozat nyilvánosságra került, napról-napra egyre több szakember jelzi, hogy vagy az eljárással vagy a dokumentum tartalmával (vagy mint neki és egy sor hozzá hasonló „veteránnak” mindkettővel) vitájuk van, nem értenek egyet. Mint részletezte, egyre többen vannak, akik ennek hangot is kívánnak adni, és keresik ennek a módját. 

A gyermekvédelmi törvény nem stigmatizál

Hal Melinda klinikai szakpszichológus, a Mathias Corvinus Collegium műhelyvezetője, a Magyar Pszichiátriai Társaság tagja sem tud róla, hogy a szervezeten belül komoly egyeztetés vagy vita előzte volna meg az állásfoglalás kiadását. Szerinte az állásfoglalás alapvető hibája, hogy a gyermekvédelmi törvényt úgy állítja be, mintha az stigmatizálna vagy diszkriminálna bizonyos csoportokat, miközben ezt szerinte egyetlen paragrafusból sem lehet kimutatni.

 „A cél nem szentesíti az eszközt: egy szakmai szervezet nem közölhet tudományosan megalapozatlan, ideológiavezérelt állításokat bizonyos csoportok állítólagos védelme érdekében”

 – hangsúlyozta a pszichológus, aki szerint nem megkerülhető az a kérdés, hogy miért éppen most, a választási kampány során adta ki az MPT ezt az állásfoglalást, hiszen a gyermekvédelmi törvény módosítása több mint fél éve megtörtént. Az állásfoglalásra alapos választ adott az Értékközpontú Pszichológusok Munkacsoportja is. Mint írják: 

A genderelmélet több állítása a nemek nonbinaritásáról, a biológiai alapok jelentőségének relativizálása a nemi identitás esetében, a szexuális orientáció tekintetében pedig annak túlhangsúlyozása egyelőre nem tekinthető tudományosan megalapozottnak, és önmagában nagyon sok logikai ellentmondással terhelt. Ebből kifolyólag nem támogatjuk ezeknek a vitatott állításoknak a szexuális nevelésbe való integrálását, amiről valójában a vita szól.

Mint korábban beszámoltunk róla, a napokban tette közzé Facebook-oldalán a Magyar Pszichiátriai Társaság, a Magyar Pszichológiai Társaság és a Magyar Szexuális Medicina Társaság a közös szakmai állásfoglalását, amelyben a gyermekvédelmi törvény tartalmára reagálva kijelentették: véleményük szerint a törvény kifejezetten veszélyezteti a fiatalok egy részének mentális egészségét. A gyermekvédelmi törvényt elítélő szakmai társasággal szemben korábban már számos bírálat látott napvilágot, amelyekben a szakmai kérdések mellett többek között azt kifogásolták, hogy a két társaság fittyet hányt a demokratikus elvekre.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

CPAC Hungary - élőben a HírTV műsorán

Európában először Budapesten, május 19-20-án rendezik meg a Conservative Political Action Conference-t (CPAC, konzervatív politikai akciókonferencia). Az előadásokat a HírTV, a Facebook-oldalunk és a Youtube-csatornánk élőben közvetíti.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!