2022. 12. 03. Szombat Ferenc, Olívia napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar ráadás

Következik:

Hazahúzó 01:00

Belföld

Saját tagjai bírálják a szakmai társaság LMBTQ-párti állásfoglalását

A Magyar Pszichiátriai Társaság gyermekvédelmi törvénnyel kapcsolatos állásfoglalása meg sem kísérli valódi, tudományosan megalapozott dolgozat látszatát kelteni – mondta a Heteknek Bánki M. Csaba professzor, a társaság alapító tagja. Ám nem ő az egyetlen, aki kritikával illeti a dokumentumot. Sőt, a nyilatkozó szakemberek szerint sokan félnek, és inkább csendben maradnak.

  • Saját tagjai bírálják a szakmai társaság LMBTQ-párti állásfoglalását

Négy nappal a tisztújító közgyűlés előtt jött ki az állásfoglalás, ami valójában nem a Magyar Pszichiátriai Társaság (MPT) véleményét tükrözi, legfeljebb az elnökségét

 – mondta el a Hetek.hu-nak Frecska Ede pszichiáter szakorvos, a Magyar Pszichiátriai Társaság és a Magyar Pszichológiai Társaság gyermekvédelmi törvényt támadó nyilvános levelére reagálva. Az MPT leköszönt vezetőségi tagja hozzátette, a nyilatkozat miatt a szakma felforrt, és a szakemberek nem értik, hogy miért kellett a felnőtt pszichiátriai társaságnak ebbe az ügybe belekerülnie a Magyar Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Társaság helyett, hiszen az állásfoglalás konklúziója gyerekekre vonatkozott. Szerinte ennek ellenére nem sokan merik nyilvánosan vállalni a véleményüket, mert látják a nyugati eseteket, amikor orvosokat fenyegetnek, ha nem a politikailag korrekt terápiát alkalmazzák. Frecska Ede a gyermekvédelmi törvény kapcsán hangsúlyozta: a gyermekek felvilágosítását az iskolában szakembereknek, szakmai alapon kell elvégezni.

A szexuális propaganda még a szilárd nemi identitású gyerekeket is megzavarhatja, vagyis a környezeti hatásokat ezen a téren egyáltalán nem lehet figyelmen kívül hagyni

 – szögezte le a főorvos.

A látszatra sem ügyeltek

 „Az állásfoglalás messze nem tekinthető magyar pszichiáterek véleményének, hiszen nemcsak őket, de még az MPT tagságát, sőt a tágabb vezetőségét sem kérdezték meg az ügyben. Mi több, tudomásom szerint maga az elnökség sem teljes konszenzussal, csupán szavazattöbbséggel fogadta el. A legtöbben – magam is – véletlenül fedeztük fel a kész, megjelent anyagot az MPT honlapján. ”

 – fakadt ki a Heteknek Bánki M. Csaba pszichiáterprofesszor, a Magyar Pszichiátriai Társaság alapító tagja. Szerinte az állásfoglalás meg sem kísérli valódi, tudományosan megalapozott dolgozat látszatát kelteni, hiszen egyáltalán nem nevezi meg a forrásait, nem mutatja be és nem értékeli, mérlegeli a tárgyalt téma mellett és ellen szóló érveket, nem súlyozza az eddigi megfigyelések igen széles skálán változó értékét és minőségét, nem bizonyít, nem érvel és nem következtet. Pusztán csak – nagyon határozottan és egyoldalúan – kijelent dolgokat. 

Ezzel azt a hamis látszatot kelti, mintha ebben a kényes és fontos témában kérdőjelek, cáfolatok és ellenvélemények egyáltalán nem is léteznének, vagy ha igen, azokat egy komoly tudományos társaságnak még a szájára venni sem volna illendő

– magyarázta a professzor, hozzátéve, amióta a nyilatkozat nyilvánosságra került, napról-napra egyre több szakember jelzi, hogy vagy az eljárással vagy a dokumentum tartalmával (vagy mint neki és egy sor hozzá hasonló „veteránnak” mindkettővel) vitájuk van, nem értenek egyet. Mint részletezte, egyre többen vannak, akik ennek hangot is kívánnak adni, és keresik ennek a módját. 

A gyermekvédelmi törvény nem stigmatizál

Hal Melinda klinikai szakpszichológus, a Mathias Corvinus Collegium műhelyvezetője, a Magyar Pszichiátriai Társaság tagja sem tud róla, hogy a szervezeten belül komoly egyeztetés vagy vita előzte volna meg az állásfoglalás kiadását. Szerinte az állásfoglalás alapvető hibája, hogy a gyermekvédelmi törvényt úgy állítja be, mintha az stigmatizálna vagy diszkriminálna bizonyos csoportokat, miközben ezt szerinte egyetlen paragrafusból sem lehet kimutatni.

 „A cél nem szentesíti az eszközt: egy szakmai szervezet nem közölhet tudományosan megalapozatlan, ideológiavezérelt állításokat bizonyos csoportok állítólagos védelme érdekében”

 – hangsúlyozta a pszichológus, aki szerint nem megkerülhető az a kérdés, hogy miért éppen most, a választási kampány során adta ki az MPT ezt az állásfoglalást, hiszen a gyermekvédelmi törvény módosítása több mint fél éve megtörtént. Az állásfoglalásra alapos választ adott az Értékközpontú Pszichológusok Munkacsoportja is. Mint írják: 

A genderelmélet több állítása a nemek nonbinaritásáról, a biológiai alapok jelentőségének relativizálása a nemi identitás esetében, a szexuális orientáció tekintetében pedig annak túlhangsúlyozása egyelőre nem tekinthető tudományosan megalapozottnak, és önmagában nagyon sok logikai ellentmondással terhelt. Ebből kifolyólag nem támogatjuk ezeknek a vitatott állításoknak a szexuális nevelésbe való integrálását, amiről valójában a vita szól.

Mint korábban beszámoltunk róla, a napokban tette közzé Facebook-oldalán a Magyar Pszichiátriai Társaság, a Magyar Pszichológiai Társaság és a Magyar Szexuális Medicina Társaság a közös szakmai állásfoglalását, amelyben a gyermekvédelmi törvény tartalmára reagálva kijelentették: véleményük szerint a törvény kifejezetten veszélyezteti a fiatalok egy részének mentális egészségét. A gyermekvédelmi törvényt elítélő szakmai társasággal szemben korábban már számos bírálat látott napvilágot, amelyekben a szakmai kérdések mellett többek között azt kifogásolták, hogy a két társaság fittyet hányt a demokratikus elvekre.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Kamerun legyőzte Brazíliát, mégsem jutott tovább

Kamerun legyőzte Brazíliát, mégsem jutott tovább

A brazil válogatott 1-0-ra kikapott a kameruni csapattól pénteken a katari labdarúgó-világbajnokság G csoportjának harmadik fordulójában, de így is csoportgyőztesként jutott nyolcaddöntőbe, míg az afrikai gárda sikere ellenére búcsúzott.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Kopp Máriára emlékezett Novák Katalin

Kopp Máriára emlékezett Novák Katalin

Kopp Mária olyan ember volt, aki nem csak kérdéseket tett fel, hanem segített megoldásokat keresni - mondta Kopp Mária Emlékév záró eseményén a köztársasági elnök.
Korányi Dávid beismerte: szó sem volt mikroadományokról

Korányi Dávid beismerte: szó sem volt mikroadományokról

Már Korányi Dávid szerint is tarthatatlan a baloldal, adományokról szóló hazugsága. A főpolgármester tanácsadója közleményben ismerte el, hogy nem csak mikroadományokból gyűlt össze a 3 milliárd forint, amit a választási kampány idején utaltak Magyarországra.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!