2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Saját pártcsaládjában sem hisznek a Fidesznek

Hír TV

2018. március 19., hétfő 22:11, frissítve: hétfő 22:50

Már a Fidesz saját pártcsaládjában sem hiszik el, hogy a magyar kormánypárt nem avatkozik bele a média függetlenségébe. Az Európai Parlament oktatási és kulturális bizottságában tartottak vitanapot Magyarországról. Az eljárás vége a magyar szavazati jog felfüggesztése lehet.

Ezúttal az oktatás miatt kapott bírálatokat a kormány az Európai Parlamentben. Az oktatási és kulturális bizottságban volt téma a magyar helyzet. Ennek a testületnek a véleményét is figyelembe veszi majd az Európai Parlament, amikor arról döntenek, hogy kezdeményezik-e a magyar szavazati jog felfüggesztését.

„Van egy olyan érv, hogy a Kaczinskyknek, Orbánoknak csak segít, ha bírálják őket. Nemzeti szinten ez igaz lehet. De ha mi se bírálunk, azzal a demokratikus ellenzéket hagyjuk cserben, pedig épp ők képviselik az Európai értékeket Magyarországon” – mondta Helga Trüppel, zöldpárti képviselő.

A parlamenti bizottság véleménye a CEU elleni támadásokat, a roma integráció hiányát és a média állami befolyásolását emeli ki. „A média szabadsága, a pluralitás, a sajtó sokszínűsége demokratikus érték. Elvárjuk, hogy ezt Magyarországon is támogassák és megvédjék” – mondta Petra Kammerwert, az Európai Parlament oktatási és kulturális bizottságának elnöke.

A Fidesz szerint Magyarországon törvények garantálják a sajtó függetlenségét, és a kormány nem is szól bele a szerkesztőségek munkájába. Ezt ugyanakkor még a Fidesz saját pártcsaládja sem hiszi el a magyar kormánynak.

„A kollégák között is eléggé megoszlanak a vélemények. A közép-európai képviselők értik a mi helyzetünket, és ők inkább a mi oldalunkon állnak, míg a nyugat-európai, főleg német képviselők mindenképpen hadjáratot indítottak ellenünk” – mondta Bocskor Andrea, fideszes EP-képviselő. Hozzátette: meg sem próbálnak módosító indítványokat beadni. Bármi lesz a szöveg, ellene szavaznak majd.

Egy hét múlva egy másik európai parlamenti szakbizottságban, a költségvetési ellenőrzési bizottságban lesz egy hasonló vita Magyarországról. Ott azonban már olyan dokumentumot készítenek elő, amelyben az áll, hogy amennyiben Magyarország nem lesz tagja az Európai Ügyészségnek, akkor az országnak juttatott uniós forrásokat fel kell függeszteni a korrupciós kockázat miatt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!