2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Szélesvásznú történelem - Egy bolond százat csinál

Következik:

Híradó 23:00

Belföld

RTL-botrány: a jogvédőket nem zavarja, ami a csatornánál történt

Mélyen hallgatnak a jogvédő szervezetek arról, hogy a hétvégén az RTL tehetségkutató műsorában elhangzott a nigger szó – írja a Magyar Nemzet. A TASZ, – ami egyébként hosszan értekezik arról, mit lehet tenni gyűlöletkeltés ellen – az esettel kapcsolatban csak annyit reagált: jogi szakértelmük nem terjed ki a tehetségkutató műsorokban, rapp dalokban elhangzó kifejezések értékelésére.

  • RTL-botrány: a jogvédőket nem zavarja, ami a csatornánál történt

,,Nekem a számom, vágod, nigger, fejem felett az átok nem ér el.” – Így indult a hétvégén az RTL új zenés tehetségkutató műsora, amiben egy rapp szám alatt Curtis, kiejtette a nigger szót.

A tévécsatorna a 11 évadot megélt X-Faktort cserélte most le a Voice-ra, amelyben a zsűritagok nem látják a jelölteket csak háttal ülve hallgatják a válogatásra jelentkezőket. A teletext feliratozásán is a „nigger” szó szerepelt a szombat esti műsorban.

A 444.hu megkereste az RTL-t, ahonnan a következőt válaszolták: „Curtis újpesti kötődésű rapperként Budapest IV. kerületéről írta a szöveget, és »négyker«-t rappelt a dalban, és az adásban így is hangzott el. A külsős feliratozó cég szoftverkezelő kollégája sajnos félrehallás miatt elrontotta a feliratot, amiért ezúton is elnézést kérünk.”

A nigger kifejezés azért számít pejoratívnak, mert a használók ezzel a szóval fejezik ki gyűlöletüket vagy lenézésüket az általuk alsóbbrendűnek titulált fekete faj iránt.

A TASZ jogvédő szervezet most mélyen hallgat. A Magyar Nemzet megkeresésére azt válaszolta, „A TASZ jogi szakértelme nem terjed ki a tehetségkutató műsorokban, rapdalokban elhangzó kifejezések értékelésére. Az ügynek megítélésünk szerint nincs szabadságjogi vonatkozása, ezért nem kívánunk állást foglalni”.

Ez azért is érdekes, mert a jogvédő szervezet részletesen értekezik arról, milyen jogi lépéseket lehet tenni, amennyiben gyűlöletbeszédet észlelünk, de kifejtik, ha a gyűlöletbeszéd nem éri el a bűncselekmény szintjét az emberi méltóságot sérti, akkor polgári jogi eszközök állnak rendelkezésre vele szemben.

A szervezet, amely tavaly Soros György alapítványától csaknem 114 millió forintot kapott a tájékoztató cikkében gyűlöletbeszédnek nevezi, hogy Gulyás Gergely a Kormányinfón korábban azt mondta, az LMBTQ-mesekönyv óvodában való használata megvalósíthatja a kiskorú veszélyeztetése bűncselekményét. De a gyűlöletbeszéd kategóriába sorolják azt a kormányplakátot is, amelyen STOP tábla mögött sötét bőrű, leginkább arab etnikai származásúnak kinéző menedékkérők menetelnek.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!