2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:05

„Rogán lesz az egyik, akit könnyű lesz büntetőjogi felelősségre vonni”

Hír TV

2017. október 26., csütörtök 22:23, frissítve: péntek 12:32

Míg az egészségügyi beszerzések csúsznak, a közterületi reklámpiac átrendezésével igyekszik a kormány. Rogán Antal propagandatárcája kézi vezérlésre tért át, a fideszes önkormányzatoktól bekérte a szerződéseket. Ez egy, az Index birtokába jutó levélből derült ki, de a II. kerületi önkormányzat ülésén a fideszes vezetés sem cáfolta az információt.

Nem tárgyaltak volna az ellenzéki képviselők a reklámplakátokról a II. kerület testületi ülésén. Az MSZP-s Őrsi Gergely a napirendi pont törléséről kért szavazást. „Érdeklődve olvastuk a sajtóban ma reggel azt, hogy Rogán Antal a propagandaminisztériumának a vezetésével az önkormányzati rendeletalkotást is igyekszik befolyásolni, így a fideszes belharcok, plakátharcok az önkormányzati színtérre is levetülnek. A három napirendi pontot kizárólag ennek tudjuk be” – indokolt a képviselő.

Őrsi Gergely arra utalt, hogy az Index birtokába jutó levél szerint a Miniszterelnöki Kabinetiroda berendelte a fideszes önkormányzatok reklámszerződéseit. Hogy hasonló történt a II. kerületben is, azt az önkormányzat vezetése nem cáfolta.

„Mindannyian tudjuk, hogy azért került rohamtempóban az előterjesztés a képviselő-testület elé, mert született egy parlamenti döntés, amely a plakátpiacot úgy szabályozta jogellenesen, hogy egy kétharmados törvényből felest csinált, és ezt kell önöknek most erőltetett menetben önkormányzati rendeletekben lefordítani” – mondta Hajdu Nóra, az Együtt kerületi képviselője.

Az alpolgármester szerint csak jót tesz a kerületnek, ha ezentúl kevesebb plakáthely lesz, azok is drágábban. „Ez miért nem a II. kerület érdekeit szolgálná? Arról vitatkozni, hogy az egyébként ezen rendeletek mentén is kint lévő reklámfelületeket ki fogja használni, és ki fog reklámozni rajtuk, nem tartozik ide, de egyébként meg nem kéne megvetni, aki ezt teszi, hiszen pontosan arról beszélünk, hogy ahol lehet, ott reklámozzanak, de ott és csak ott” – mondta Dankó Virág.

A települések egyébként az év végéig kaptak időt saját arculati kézikönyvük kidolgozására és elfogadására, de ahogyan a II. kerületben, úgy máshol is leginkább a fideszes többség viszi át a rendeleteket. A módosítások legnagyobb vesztese a Jobbik, amely nemrég 1100 plakáthelyet vásárolt magának.

„A probléma az, hogy a reklámhordozókra ki fog terjedni január 1-jétől az építményadó hatálya, és annak a mértékét 12 ezer forint/négyzetméter/évben határozták meg. Ez egyértelműen politikai mészárszék, amelyet a Jobbiknak ácsolt a kormányzat, mert noha a rendeleteket csak november 30-ig kellene elfogadni, már lóhalálában egyfolytában azt hallom – önkormányzati kabinetvezető vagyok –, hogy mindenhol az országban bevezetik” – nyilatkozta Hegedűs Lórántné, a párt országgyűlési képviselője.

Az LMP társelnöke azt mondta: vizsgálják, hogy milyen jogcímen kérhet be önkormányzati szerződéseket Rogán Antal minisztériuma. „Rogán lesz az egyik olyan kormánytag, akit könnyű lesz büntetőjogi felelősségre vonni, sok olyan esete volt, amely a törvényességnek még a látszatát sem kelti, de nyilvánvaló, hogy ez esetben nincs szó másról, mint hogy próbálják ellehetetleníteni a kormánytól független cégeket, mivel több cégnek van önkormányzatokkal szerződése” – vélekedett Hadházy Ákos.

Az MSZP országgyűlési képviselője, Őrsi Gergely úgy látja: a reklámfelületek a kampányban a Fideszéi lesznek állami pénzen.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!