2021. február 25.,
csütörtök, Géza napja

Ritka leopárdmacska született Debrecenben

Hír TV

2018. november 13., kedd 23:50, frissítve: kedd 23:51

Fülöp-szigeteki leopárdmacska született a Debreceni Állatkertben. Az állat igazi ritkaságnak számít, ugyanis csak a világ 5 állatkertjében látható. A kis leopárdmacska kölyökkel a különleges faj állománya világszinten összesen 15-re nőtt.

Apró fogait kivillantva ismerkedik a világgal a Debreceni Állatkert legfiatalabb lakója, a kis Fülöp-szigeteki leopárdmacska. A szeptember végén született csöppség szépen fejlődik és szemmel láthatóan jó erőben van. Felnőtt korára egy nagyobb testű házi macska méretét fogja elérni.

„Egy elég specifikus faj, tehát a házi macskának rokona, de sokkal igényesebbek, Tehát hőmérsékletre, páratartalomra, mindenre igényesebbek. A takarmányuk végül is ugyanaz, ugyanazt eszik. Napos csirke, hal, egér” – mutatja be a leopárdmacskákat ápolójuk, Karos Tamás. 

A kis leopárdmacska szülei tavaly decemberben érkeztek Debrecenbe egy nemzetközi fajmentő program keretében. Az akcióban a helyiek mellett a berlini, a prágai, a pilzeni és egy vietnami állatkert is részt vesz.

„A kollégáknak meg kellett ismerkedni ennek a fajnak a tartástechnológiájával, hiszen még az európai tapasztalat csekély volt. Tehát lehet mondani, hogy a sötétben tapogatóztunk, de azt el lehet mondani, hogy egy jó genetikájú faj és mindenképpen érdemes arra, hogy megőrizzük, hiszen a természetes élőhelyén a létszámuk az élőhely csökkenés miatt drasztikusan meg lefele.”– nyilatkozta Nagy Gergely Sándor a Nagyerdei Kulturpark ügyvezetője. 

A fiatal hím a teljes populáció 15. tagja. A cél, hogy a világ állatkertjeiben 50-re növeljék az állományt és évek múlva megkezdődhessen az állatok visszatelepítése a vadonba. A hím leopárdmacskának egyébként még nincs neve, arról később döntenek az állatkertben.

x
Rendkívüli hír