2020. május 25.,
hétfő, Orbán napja

Rétvári: Tisztelet illeti meg a nőket az év minden napján

Hír TV

2020. március 9., hétfő 13:34

A napirend előtti felszólalások előtt Balsai Istvánra, egykori igazságügyi miniszterre emlékezett egy perces néma főhajtással az Országgyűlés. Majd Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője jelentkezett felszólalásra.

Az ellenzéki képviselő a nemzetközi nőnap kapcsán arról beszélt, hogy még napjainkban is milyen előjogokkal rendelkeznek a férfiak. Hangsúlyozta, hogy igazságosságra, egyenjogúságra, „feminista politikára” van szükség. Véleménye szerint az elmúlt tíz évben nem ezt láttuk. Felidézte, hogy a Párbeszédtegnapi konferenciáján több előadó is kiemelte, igazságos zöld fordulatra van szükség a világban és Magyarországon egyaránt.

A politikus kitért arra is, hogy a nők jóval többet dolgoznak a férfiakhoz képest kevesebb bérért, és sok nő van kitéve párkapcsolati erőszaknak is. Felhívta arra is a figyelmet, hogy az Országgyűlésben 10 százalék alatt van a női képviselők száma.

Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára az elhangzottakra azt reagálta, hogy a nemzetközi nőnap lehetőséget biztosít arra, hogy

közösen tegyenek annak érdekében, hogy férfiak és nők azonos munkáért azonos bért kapjanak, valamint azonos társadalmi elismerésben részesüljenek.

Kiemelte, hogy a nőket tisztelet illeti meg az év minden napján. Emlékeztetett arra, hogy az ellenzék pár évvel korábban a szociális törvény módosításakor nem szavazta meg a titkos menedékházak létrehozását. De a baloldali tömörülés a kapcsolati erőszak büntető törvénykönyvbe való beemelését sem szavazta meg, akárcsak a Nők 40 kedvezménycsomagot – fűzte hozzá az államtitkár.

Rétvári Bence beszélt arról is, hogy soha nem volt ilyen magas a női foglalkoztatottság Magyarországon az elmúlt 20 évben, mint most, és jelentősen csökkent a férfiak és nők bére közötti különbség.

Hír TV