2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Rétvári kerülte az érdemi választ

Hír TV

2017. december 30., szombat 13:18, frissítve: szombat 17:53

Hallgat a szaktárca államtitkára arról, hogy miért adják át a gödi Topházat a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak. Az állami fenntartású speciális otthon körül a nyár elején robbant ki a botrány, miután egy jogvédő szervezet borzalmas állapotokat tárt fel az intézményben.

Májusban hozta nyilvánosságra a Mental Disability Advocacy Centre (MDAC) nevű nemzetközi civil szervezet fotókkal illusztrált jelentését arról, hogy borzalmas higiéniai körülmények között, lekötözve, éheztetve és bántalmazva töltik a mindennapokat a fogyatékossággal élő fiatalok a gödi Topház Speciális Otthonban.

„Magától értetődő, hogy nem kicsit kell a viszonyokon javítani, hanem nagyon” – fogalmazott május elején Balog Zoltán humánminiszter az esettel kapcsolatban, vagyis először ő sem tagadta a gondokat. Rendkívüli vizsgálatot kezdeményezett az intézetben, júliusban pedig azt ígérték az Emberi Erőforrások Minisztériumánál, hogy bezárják a gödi Topházat, erre azonban máig nem került sor.

A szerdai Magyar Közlönyből viszont kiderült, hogy az állam helyett a Magyar Máltai Szeretetszolgálat lesz a nagy létszámú bentlakásos intézet új fenntartója. A tárca parlamenti államtitkára hallgat arról, hogy miért adják át az intézményt. Ráadásul szerinte hiába a kormányhatározat, ez még nem végleges.

„Több szociális intézmény esetében az állam folyamatos tárgyalásokat folytat egyházi fenntartókkal, karitatív szervezetekkel – az egyházak több száz éve ezt a tevékenységet folytatják, a szeretetszolgálatok is –, átveszik-e, tudják-e üzemeltetni ezeket a szociális intézményeket. Ha a tárgyalások arra jutnak, hogy az ellátottak javát ez szolgálja jobban, akkor ez a döntés születik, ha pedig az, hogy az állami fenntartás, akkor az fog fennmaradni. Ez intézményfüggő, helyfüggő, nyilván az ott lévő karitatív szervezet szándékaitól is függ” – fogalmazott az államtitkár.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálatnál egyelőre nem nyilatkoztak az átvételről. Az LMP szerint az állam lepasszolja a problémát, miután nem tudta megoldani. Az ellenzéki párt szerint a nagy létszámú intézmények közül országszerte csaknem száz jogsértő módon működik. A problémát úgy lehetne megoldani, ha ezeket bezárnák, és kisebb közösségekben gondoznák tovább a fogyatékkal élőket – jelentette ki az LMP szóvivője.

„Ez lenne Balog Zoltán miniszter feladata, nem pedig az, hogy civileknek, egyházaknak, különböző szervezeteknek lepasszoljon intézményeket. Ezt a kitagolási stratégiát kellene megvalósítania, vagy ha erre nem képes, láthatólag nem képes, akkor igenis le kell mondania, mert alkalmatlan a miniszteri pozíció betöltésére” – fogalmazott Kanász-Nagy Máté.

„Lassan halad, és átláthatatlan”

Magyarország tíz évvel ezelőtt írta alá a fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló ENSZ-egyezményt, amivel elkötelezte magát, hogy bezárja a nagy létszámú bentlakásos intézményeket. Minderre most pénz is van, hiszen az Európai Unió több mint hetvenmilliárd forinttal támogatja ezt a célt. A folyamat a Társaság a Szabadságjogokért munkatársa szerint lassan halad, és átláthatatlan.

„A nyilvánosság, a civil szervezetek, a fogyatékossággal élő emberek érdekeit képviselő szervezetek gyakorlatilag kiszorulnak ebből a folyamatból, ez a gödi Topház esetében is jól látható. Most kaptunk egy hírt, amely a fenntartóváltásról szól, de arról, hogy a gödi Topházban az MDAC nevű civil szervezet jelentése óta mi történt, milyen fejlesztések vannak, nincsenek naprakész információink” – mondta Milanovich Dominika, a szervezet egyenlőségprojekt-munkatársa.

Magyarországon jelenleg százhetven nagy létszámú bentlakásos intézmény működik. A civil szervezetek nem ellenőrizhetik, hogy ezekben hogy bánnak a fogyatékkal élő lakókkal, idősekkel vagy éppen gyerekekkel.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!