2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Cirkusztestvérek

Következik:

Híradó 12:00

Rétvári cáfol, a kormány nem szűkíti az ételosztás lehetőségét

Hír TV

2017. december 4., hétfő 11:23, frissítve: hétfő 15:38

Cáfolta a humán tárca parlamenti államtitkára, hogy ellehetetlenítenék a civil ételosztásokat. A javaslat – sajtóhírek szerint – egyelőre egyeztetés alatt áll más minisztériumokkal. A Momentum ételosztással tiltakozott az intézkedés ellen.

Civil szervezetek és politikai pártok nem szervezhetnének a jövőben ételosztásokat – legalábbis egy, a sajtóban kiszivárgott emmis rendelettervezet szerint. Ebben az áll, hogy csak állami, önkormányzati és egyházi szervezetek kaphatnának területfoglalási engedélyt.

A Menhely Alapítvány igazgatója szerint ha a rendelkezést bevezetnék, sokkal többen maradnának meleg étel nélkül. „A Menhely Alapítvány már jó régóta nem oszt közterületen ételt, megpróbáljuk ezeket az eseményeket az intézményrendszerünkön belül megoldani. Tehát vannak nappali melegedőink, és vannak szállóink is, ahol, ha arra kerül sor, akkor meg tudjuk ezeket oldani. Ilyenkor csak azok az emberek tudnak részesülni ezekből, akik a mi ügyfélkörünkbe tartoznak, akik látogatják az intézményünket” – osztotta meg Aknai Zoltán igazgató.

A Momentum hétfőn ételosztással tiltakozott a fővárosban. „Magyarországon több embert sújt a szegénység, mint ahányan aláírták a nemzeti konzultációt. Minden 4. magyarnak szembe kell ezzel néznie, de a Fidesznek Magyarország már rég nem a 10 millió magyar országa, és csak azok számítanak nekik, akik rájuk szavaznak, a többiek akár éhen is halhatnak tőlük. Ezért nehezítik meg pofátlanul azt, hogy segíteni akarunk nekik, minden segítő szervezetnek keresztbe tesznek” – jelentette ki az eseményen Cseh Katalin, a párt elnökségi tagja.

 

Több alkalommal próbáltuk megkérdezni a humántárcát a tervezett rendeletről, de a minisztérium vezetői több eseményen sem válaszoltak. A rendelet bevezetését végül hétfőn Rétvári Bence cáfolta.

„Pontosan azért cáfoltuk a hírt, mert ennek nincsen valóságalapja. A kormány nem szűkíti, hanem bővíti az ételosztás lehetőségét. Olyan ételosztási program indult el és fokozatosan bővül ki, erre nagyon sok példa volt, több mint 30 milliárd forintból szinte az összes hátrányos helyzetű járásban sor került ételosztásokra, akár hajléktalanok számára, akár melegétel-osztásra. Ez hónapok óta folyamatban van, nyilván ők a népkonyhai szolgáltatásokat is igénybe veszik 86 helyen az országban, és több mint 80 ezer adag ételt osztottunk ki az előző évben is” – mondta a tárca parlamenti államtitkára.

A kormánypárti jótékonykodás közben új szintre lépett: az RTL Klub számolt be arról, hogy a fideszes választókerületi elnök nevével felmatricázott dobozban osztottak tojást a rászorulóknak a VI. kerületben. Úgy tudni, Bajkai István indulhat majd a választókerületben jövő áprilisban.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!