2020. március 28.,
szombat, Gedeon, Johanna napja

Rétvári Bence: Minél hamarabb hozzon döntést a kúria

2020. február 12., szerda 19:17

Sürgősségi beadványban kéri a kormány a Kúriát, hogy minél hamarabb hozzon döntést a gyöngyöspatai kártérítések ügyében - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára. Rétvári Bence hangsúlyozta: enélkül várhatóan csak ősszel születik állásfoglalás. Az államtitkár azt mondta, az eddig látott tárgyalási jegyzőkönyvekből nem derül ki egyértelműen, hogy az iskolában konkrétan milyen károk érték a romákat, sokszor az érintettek azt sem tudták megmondani, hogy mikor kezdték, vagy fejezték be a tanulmányaikat.

Nem akarok itt a riportba nagyon belerondítani csúnya szavakkal, de így értjük meg, és így tud érvényesülni sajnos az ő vonaluk, hogy bizony folyosóra oda volt nagyvécézve, és bele volt állítva a repülő.

Egy gyöngyöspatai szülő beszélt Bayer Zsolt dokumentumfilmjében arról, mit kellett kiállniuk a gyerekeknek és a tanároknak az iskolában.

"Én azért kapok pénzt mert minket szegregációba csináltak, mert elkülönítettek minket, úgy bántak velünk mint egy kutyával..."

Ezt pedig már egy roma fiatal mondta az Informátornak. A bíróság szegregáció miatt összesen 100 millió forint kártérítést ítélt meg a gyöngyöspatai iskola 62 egykori diákjának. A tankerület és az önkormányzat tavaly ősszel adott be felülvizsgálati kérelmet a Kúriának.

Most arra kéri az önkormányzat és a tankerület közös jogi képvielője a Kúriát, hogy minél hamarabb hozzon döntést - jelentette be az EMMI államtitkára. Rétvári Bence szerint azért van erre szükség, mert ha rendes menetrend szerint foglalkozik az üggyel a legfőbb bírósági fórum, akkor várhatóan csak ősszel születhet döntés. A bíróság szerinte számos indítványt nem vizsgált meg kellő mértékben, így nem lehet tudni, hogy konkrétan ki milyen kárt szenvedett.

Arra sem fordított figyelmet a bíróság szerintünk, és jó lenne ha a Kúria minél hamarabbi döntésében ennek az eljárásnak a végére pontot tudna tenni, hogy sokszor a felperesek vagy törvényes képviselői nem tudták pontosan megmondani, és nem emlékeztek pontosan olyan tényekre, hogy mikor kezdték vagy mikor fejezték be a tanulmányaikat, vagy milyen jelű, a, b vagy c osztályba jártak

- mondta Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára. 

Rétvári Bence hozzátette, a kormány továbbra is azt szeretné, hogy a megítélt 100 millió forintos kártérítést képzések formájában kapják meg az érintettek. A roma közösségeknek valódi segítségre van szükségük - mondta a Fidesz EP-képviselője.

Akkor, amikor például a gyöngyöspatai ügyben a magyar kormány azon igyekszik, hogy tanulással, oktatási segítséggel adjon kompenzációt a cigány közösségnek, akkor szerintem jó úton jár, hiszen a tanulás és a munka amely ki tudja emelni a szegénységből a reménytelenségből azokat a közösségeket, akik korábban így éltek

- fogalmazott Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője.

Eközben a gyöngyöspatai tanárverések elkövetői megúszták a börtönt, hiszen a bűncselekmények már elévültek - ez derül ki a Pesti Srácok birtokába került rendőrségi határozatból. A hatóság azután kezdett vizsgálódni, hogy a kisvárosi iskola tanári kara levelet küldött a Hírtévének, amiben leírták, verbálisan és fizikálisan is bántalmazták a roma diákok és szüleik a pedagógusokat, sőt, egyikük otthonába kétszer is betörtek. Mivel a bűncselekmények 2014 októbere előtt történtek, öt év után elévültek.

HírTV