2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Rétvári Bence: A magyarok a Kárpát-medence legerősebb nemzete

Mi magyarok továbbra is a Kárpát-medence legerősebb nemzete vagyunk - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára szombaton, Zebegényben a nemzeti összetartozás napja alkalmából tartott megemlékezésen.

  • Rétvári Bence: A magyarok a Kárpát-medence legerősebb nemzete

Rétvári Bence a Pest megyei település Havas Boldogasszony Plébániatemplomában tartott rendezvényen arról beszélt, hogy minden nemzeti tragédia ellenére a magyarság, a magyar kultúra fennmaradt, jöhettek törökök, tatárok, Habsburgok vagy szovjetek.

Száz évvel ezelőtt birodalmi törekvéseknek lett áldozata Magyarország, mivel nem szabad nemzetek háborúztak egymással, hanem országhatárokon átnyúló birodalmak - tette hozzá.

Az államtitkár szólt arról, hogy az első világháborúban elesett magyar katonák száma annyi, mintha összeadnánk Miskolc, Debrecen, Szeged, Pécs és Győr teljes lakosságát. Mégis, mind az emberi, mind pedig a nagyarányú anyagi veszteség ellenére a magyarság megmaradt fűzte hozzá. Rétvári Bence elmondta, Közép-Európában a visegrádi négyek (V4) nem felülről irányítva, egy dinasztia elnyomása alatt, hanem szabad, szuverén nemzetekként, saját jól felfogott érdekük alapján fogtak össze és működnek együtt. Hozzátette, kulturális, gazdasági és politikai együttműködéssel már lesz a közös érdekérvényesítéshez elég középhatalmi súlyuk. Az együttműködésekkel Magyarország számára véget ért a száz év magány, amely a trianoni békediktátummal kialakult - fűzte hozzá az államtitkár.

A parlamenti államtitkár a visegrádi négyek együttműködésének jó példájaként említette, hogy az európai választások után a V4-ek előbb egymással egyeztettek és csak utána mentek az Európai Parlamentbe.

Rétvári Bence felidézte, tavaly is úgy búcsúzott a zebegényi megemlékezésen, hogy ma sem kérünk mást a Kárpát-medencében élő magyaroknak, mint amit száz évvel ezelőtt megígértek és szerződésbe foglaltak az európai nemzetek: "igazságot kérünk a magyaroknak". Közösségi kultúrát, közösségi nyelvhasználatot, közösségi oktatást és területi önigazgatást kérünk, amit száz évvel ezelőtt már garantáltak - tette hozzá.

Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Civil Összefogás Fórum szóvivője arról beszélt, hogy a föderális Európa nem hozná meg a Kárpát-medencei magyarság számára a nagyobb szabadságot, mivel nem közösségépítésről, hanem centralizációról, birodalmi törekvések megvalósításáról szól. Hozzátette, azok akik az Európai Egyesült Államok elképzelésében hisznek, rossz szemmel nézik a nemzetegyesítést.

MTI

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!