2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Belföld

Rétvári: A népfőiskolák segítenek megismerni elődeink és kortársaink teljesítményét

A népfőiskolák segítenek megismerni elődeink és kortársaink teljesítményét - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a népfőiskolai mozgalomról tartott konferencián szerdán Kápolnásnyéken.

  • Rétvári: A népfőiskolák segítenek megismerni elődeink és kortársaink teljesítményét

Rétvári Bence a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola Alapítvány szervezte konferencián azt mondta: fontos a nemzeti és a keresztény kultúrát mindenki számára elérhetővé tenni. A népfőiskola is hozzájárul ahhoz, hogy az európai és magyar kultúra ne legyen eltörölhető, hanem erősebb legyen, minél többen megéljék, minél többen értékeljék azt.

Az államtitkár a nemzeti kultúrát és a globális fogyasztói társadalmat összehasonlító előadásában hangsúlyozta: a nemzeti szemlélet szerint identitásunk, egy-egy tulajdonságunk összeköt bennünket, közösséget teremt. Ezzel szemben a liberális, fogyasztói társadalomban ezek a tulajdonságok diszkriminációra adnak okot, ott a közösséget az teremti meg, hogy ki milyen terméket, szolgáltatást vásárol. "Az emberi lelket meghatározó adottságok nem lehetnek fogyasztás tárgyai", nem olyanok, mint az áru a polcon - fogalmazott.

Kitért arra is, hogy január elsejétől a tao-támogatást másfajta kulturális finanszírozási rendszer váltotta fel, nem csak általánosságban nyújt támogatást különböző intézményeknek, hanem a formai követelmények mellett a tartalomra is hangsúlyt helyez tematikus pályázatokkal.

Rétvári Bence a huszonhat ilyen tematika közül kiemelte a Közös gyökereink című határon túli előadó-művészeti programot, amelyre már 182 millió forint értékben pályáztak, valamint az Anyaországi előadó-művészeti élmény a diaszpórában című programot, amelyre 174 millió forint értékben érkeztek be pályázatok. Összességében az elmúlt egy hónapban negyedével nőtt a benyújtott pályázatok összege, s ez azt mutatja, hogy sokan élnek a lehetőséggel, sikeresek a programok - mondta az államtitkár.

A Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola Alapítvány törekvése, hogy a Kárpát-medence legkomplexebb iskolarendszeren kívüli művészeti képzését, továbbképzését, magyar nemzeti identitást erősítő művészeti nevelési programját megvalósító tematikus népfőiskolát működtessen Fejér megyében, a Velencei-tó partján.

L. Simon László (Fidesz) országgyűlési képviselő azt mondta: a kápolnásnyéki népfőiskola - oktatási tevékenysége mellett - művésztelepként is várja majd a helyi és Kárpát-medencei művészeket.

Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezetője előadásában arról beszélt: zajlik a Kárpát-medencei népfőiskolai hálózat kidolgozása. Terveik szerint 2020-2028. között hét területi, több mint százhetven járási, öt - a kápolnásnyékihez hasonló - tematikus, és több mint negyven határon túli népfőiskolát szeretnének létrehozni.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Hídpénzbotrány: nyomoz a rendőrség

Hídpénzbotrány: nyomoz a rendőrség

Budai Gyula feljelentése alapján, hivatali vesztegetés gyanújával elrendelte a hídpénzbotránnyal összefüggésben a rendőrség a nyomozást – jelentette be kedden, Facebook-oldalán a fideszes politikus.
Nemzetgazdasági miniszter: 2023 a visszaerősödés éve volt a turizmusban  + videó

Nemzetgazdasági miniszter: 2023 a visszaerősödés éve volt a turizmusban + videó

2023 a visszaerősödés és az új lendületszerzés éve volt a turizmusban. Az idei cél, hogy az ágazat tartós bővülési pályán maradjon, amivel hozzájárulhat a gazdasági növekedéshez. Ennek kulcsa a turisztikai szereplők versenyképessége – hangzott el a turizmus tavalyi eredményeit és idei terveit felsorakoztató miniszteri sajtótájékoztatón.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!