2020. április 5.,
vasárnap, Vince napja

Rétvári: A következő költségvetésben 2228 milliárd forint jut a családok támogatására

Hír TV

2019. november 19., kedd 10:26

A családokon keresztül a gyermekekre semelyik fejlett ország nemzeti össztermékarányosan nem fordít annyit, mint Magyarország – hívta fel rá a figyelmet Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára kedden a parlamentben, napirend előtt.

Korózs Lajos, az MSZP országgyűlési képviselője arról beszélt napirend előtt a parlamentben, hogy a Gyermekesély civilszervezet jelentése szerint Magyarországon 2014-15-ig csökkent a gyermekszegénység, viszont a mélyszegénységben élő gyermekek száma 2014 óta folyamatosan nő. Az ellenzéki képviselő a jelentésre hivatkozva elmondta, mélyszegénységben 125 gyermek él ma Magyarországon, ami 18,5 százaléka a gyermekeknek.

A felszólalásra reagálva Rétvári Bence kiemelte, a kormány sokszor elmondta, hogy a gyermek az első, így az intézkedések is gyermek- és családközpontúak.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára felhívta rá a figyelmet, hogy a kormány a többletforrásokat a gyerekekre és a családokra fordítja.

Jellemző az ellenzékre, hogy akkor, amikor a kormányzati intézkedések hatása kézzelfogható, nemcsak a hétköznapokban, hanem minden Eurostat, OECD és KSH-kimutatásban, akkor hirtelen elfelejti ezeket a nemzetközi kimutatásokat és inkább keres egy civilszervezetet – tette hozzá.

Rétvári Bence közlése szerint az MSZP-kormányzás alatt ezermilliárd forint sem jutott a családok támogatására, most pedig ez az összeg 2228 milliárd forint a következő költségvetésben.

A politikus sorolta:

  • szociális gyermekétkeztetésre az MSZP-kormány 32 milliárd forintot szánt, most erre több mint 82 milliárdot szavaztak meg a jövő évi büdzsében,
  • már 600 ezer gyermek van, aki ingyenesen, vagy kedvezményesen étkezik,
  • a kormány levette a családok válláról a tankönyvvásárlás terhét is, a következő tanévtől minden család esetében ezt az állam állja,
  • ma már nem attól kell félni, hogy a gyerekek a tandíj miatt nem tudnak továbbtanulni, vagy hogy a vizitdíj miatt a gyermeket nem viszik el az orvoshoz.

A családokon keresztül a gyermekekre semelyik fejlett ország nemzeti össztermékarányosan nem fordít annyit, mint Magyarország

– zárta felszólalást az Emmi parlamenti államtitkára.

Hír TV