2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Sissi zsiráfjától a biodómig

Következik:

Híradó 12:00

Belföld

Részérdekek képviselői a baloldali miniszterelnök-jelölti versenyben

Hivatalosan még csak Jakab Péter jelezte, hogy megméreti magát a miniszterelnök-jelöltségért, Kunhalmi Ágnes elszólása révén mégis kirajzolódni látszik, kik mérkőznek meg a baloldalon, hogy Orbán Viktor kihívójává válhassanak. Deák Dániel szerint Dobrev Klára a legesélyesebb, mert mögötte áll a legerősebb ellenzéki párt. A XXI. Század Intézet vezető elemzője ugyanakkor felhívta rá a figyelmet, hogy a baloldalon nincs olyan politikus, aki a társadalom széles rétegeit meg tudná szólítani - írja a Magyar Nemzet.

  • Részérdekek képviselői a baloldali miniszterelnök-jelölti versenyben

Kirajzolódni látszik kik indulhatnak az ellenzék miniszterelnök-jelölti előválasztásán, miután Kunhalmi Ágnes az ATV stúdiójában kikotyogta, hogy Fekete-Győr András lehet a Momentum, Dobrev Klára pedig a Demokratikus Koalíció (DK) jelöltje.

A szocialista politikus azt is kifejtette, pártja örülne, ha Karácsony Gergely támogathatnák a megmérettetésen. Jakab Péter a Jobbik elnöke már korábban bejelentette, indulni fog, hogy ő válhasson Orbán Viktor kihívójává 2022-ben. 

Kunhalmi Ágnes a Pulzus Kutató Intézet múlt heti felmérését elemezve fecsegte ki a Momentum és a DK feltételezett indulóinak nevét.

A kutatás szerint Karácsony Gergely és Dobrev Klára a két legesélyesebb jelölt a baloldalon egyaránt 14 százalékos támogatottsággal.

Őket követi Jakab Péter 12 Márky-Zay Péter 11 és Fekete-Győr András 8 százalékkal. Korántsem egyértelmű tehát, ki a legtámogatottabb potenciális jelölt a baloldalon.

Ebben a versenyben annak lesz a legnagyobb szerepe, hogy ki mögött mekkora pártapparátus áll. Ebből a szempontból Dobrev Klára a legnagyobb esélyes,

hiszen messze a DK a legerősebb baloldali párt – mondta a lapnak az ellenzéki előválasztásról Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője, és kifejtette, Jakab Péter az esélytelenek nyugalmával mérkőzhet meg, és csak egy biztos befutó helyet kaphat a miniszterelnök-jelöltségének köszönhetően.

Az MSZP esetében az a fő kérdés, hogy végül kit támogatnak majd, ha Karácsony Gergelyt, akkor remélhetnek máshonnan is szavazókat, de Kunhalmi Ágnes vagy Tóth Bertalan jelölésével csak az MSZP aktuális támogatottsági szintjét remélhetik – vélekedett a szakértő, aki szerint a DK számára a fő kihívó a Momentum jelöltje lehet, hiszen érdemben csak Fekete-Győr András alakulatának támogatottsága mérhető Gyurcsány Ferenc pártjáéhoz.

Az elemző szerint a baloldal legnagyobb baja, hogy nincsen egyetlen egy olyan pártjuk vagy politikusuk, aki a társadalom széles rétegeit meg tudná szólítani.

A DK szavazótábora főként nyugdíjasokból áll, a Momentumé a fiatalok közül kerül ki. Az MSZP a DK-hoz hasonló korfával rendelkezik, míg az LMP és a Párbeszéd szinte teljesen eltűnt a pártpreferencia mérésekben. A Jobbik és így Jakab Péter a nagyobb városokban áll rosszul, míg Karácsony Gergely vidéken rendkívül népszerűtlen.

A Fidesz és Orbán Viktor ezzel szemben minden társadalmi csoportban nagyjából azonos támogatottságnak örvend, nincsenek olyan nagy különbségek a Fidesz esetében az egyes csoportok között, mint az ellenzéki pártoknál

– fejtette ki Deák Dániel.

A Pulzus Kutató Intézet felmérése szerint az ellenzéki szimpatizánsok 35 százaléka bizonytalan

, és nem tudja, melyik baloldali jelöltet támogassa majd az előválasztáson. Deák Dániel ennek kapcsán arra is felhívta a figyelmet, hogy egyetlen választásra sem megy el minden választó, és még az igen túlfűtött 2018-as választási kampány után is több millió szavazó maradt otthon.

A baloldali előválasztás kapcsán is ez a helyzet, szükségszerűen lesznek olyan ellenzéki szavazók, akiknek egyik jelölt sem lesz szimpatikus.

Ez komoly probléma nekik, hiszen a baloldali szivárványkoalíciónak azon túl, hogy az ellenzéki szavazók teljes egészét meg kellene szólítania a győzelemhez, még a bizonytalanok közül is szükségük lenne több százezer szavazóra – emlékeztetett Deák Dániel, aki szerint ez jelenleg egyik potenciális miniszterelnök-jelölttel sem lehetséges, sőt általuk még az ellenzéki szavazók teljes egészének megszólítása is kérdéses.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A svájci államfővel tárgyalt Orbán Viktor

A svájci államfővel tárgyalt Orbán Viktor

Magyarország EU-elnökségéről, az ukrajnai és a közel-keleti háborús konfliktusokról valamint a svájci-magyar gazdasági együttműködésről tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök Viola Amherddel, a Svájci Államszövetség elnökével pénteken a Karmelita kolostorban.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!