2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Rengeteg pénz juthat a pártalapítványoknak

Hír TV

2018. július 13., péntek 07:54, frissítve: péntek 16:08

Jelentősen több forrásból gazdálkodhatnak jövőre a pártalapítványok is, ha a parlament elfogadja a Költségvetési Bizottság módosító javaslatát. A módosító alapján a Szövetség a Polgári Magyarországért alapítványnak a tervezett 573 millió helyett jövőre 1,4 milliárd forintot folyósítanának. Az ellenzékiek sem járnának rosszul, az MSZP alapítványa 140 helyett 360 milliót, a Jobbiké 274 helyett pedig több mint 700 milliót kapna.

Idén még csak 1200 millió forintból gazdálkodhattak a parlamenti pártok alapítványai, ha azonban a parlament elfogadja a költségvetési bizottság módosító javaslatát, jövőre már 3,2 milliárd forint juthat a pártalapítványoknak.

 

A legjobban a Fidesz pártalapítványa, a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány jár jól. Ők idén 573 millió forintból gazdálkodhattak, jövőre viszont már 1468 millió forint üti a markukat.

A pártalapítványok rendszerét azt át kell gondolni, sokkal tisztább az, ha ellenőrzött forrásokból, ellenőrzött költések vannak, mintha oligarchák tömködik a különböző pártoknak a zsebeit - reagált Vágó Gábor, antikorrupciós aktivista.

Panaszra a Jobbiknak sincs oka. A Gyarapodó Magyarországért Alapítvány az idei 274 helyett több, mint 700 millió forintot kaphatna 2019-ben. A Jobbik nem tagadja, jól jön a pénz, és bár az Állami Számvevőszék bírságát ebből nem tudják állni, a pártot ki tudná segíteni - erről beszélt Staudt Gábor, a párt országgyűlési képviselője.

- Az biztos, hogy a Jobbik a legjobban és a leghatékonyabban fogja befektetni ezt a pénzt, hogyha így lesz és tényleg több pénzhez jutnak, de hát nyilván ez nem csak minket érint, hanem minden pártalapítványt.

- Ez egy mentőöv lehet egyébként a Jobbiknak?

- Hát a Jobbik most rossz helyzetben van, tehát minden forintnak örülünk.

- Akkor ebből kvázi megpróbálják kihozni magukat?

- Hát a maximumot biztosan ki fogjuk hozni, de a gazdálkodásért nem én felelek.

Az MSZP alapítványa 140 helyett 359 millió forintot, az LMP alapítványa 83 helyett 212 milliót kapna, de DK a KDNP és a Párbeszéd alapítványai is több, mint kétszeres forrásból működhetnének.

A probléma abból adódik Magyarországon, hogy amint a politikai pártoknak, maguknak, úgy az alapítványaiknak sem átlátható a gazdálkodása - a Transparency International szigorúbb elszámolást követelne meg az alapítványoktól. Szerintük ugyanis az alapítványok beszámolói felszínesek és elnagyoltak.

Ezek összemosódó, egybefolyó kasszák, nincs igazán, ténylegesen külön kasszán a párt és az alapítvány. Nem nagyon életszerű az a feltételezés, hogy például a kormányzópárt esetében, amely rendkívül központosítottan működik már maga is és működteti az országot is, éppen a saját alapítványa lenne tőle független. Tehát még ha részletes beszámolóra is gondolnánk, már ha lenne ilyen, akkor sem lenne ésszerű azt feltételezni, hogy ezek az alapítványok önelhatározásból, saját akarattal működnek, a pártjaik elképzeléseit hajtják végre - véli a szervezet jogi igazgatója, Ligeti Miklós.

A közpénzek átláthatóságáért küzdő szervezet azt javasolja, hogy az alapítványok az összeget ne előre kapják meg, hanem a bemutatott számlák alapján utólag hívhassák le a forrásokat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!