2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:10

Rengeteg kéményseprő hiányzik

2016. december 12., hétfő 08:28, frissítve: kedd 15:56

Idén több ember vesztette életét szén-monoxid-mérgezés miatt, mint tavaly. Bár senki sem mondja ki, tény, hogy a kéményseprők fele hiányzik.

Júliustól 2500 településen a katasztrófavédelem emberei látják el a lakossági kéményseprést, de Vámos Csaba, a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke szerint év végéig nem jutnak el minden háztartásba. Az érdekképviseleti vezető sérelmezi, hogy a hiányzó embereket közmunkások átképzésével akarják pótolni. Szerinte inkább azokat a szakembereket kellene megkeresni, akiket mondvacsinált okokkal szűrtek ki a nyári átvétel előtt a rendszerből.

„Volt olyan, aki akár mentálisan nem felelt meg, aki képeslapszerű lapon egy ábrát nem ismert fel, és ezért lett alkalmatlan, mert nem jó a térlátása. Tehát én azt gondolom, hogy nagyon sok olyan kollégáról tudok, ha gondolják, ebben segítségükre is tudok lenni, odaadom önöknek ezt a listát, ahol számtalan olyan kéményseprő otthon ül jelenleg munka nélkül, szakmunkásvizsgával vagy éppen mesterlevéllel a zsebében, többéves tapasztalattal, szerintem ez lenne az első, amit prioritásként elő kéne venni. Nem pedig esetlegesen a közfoglalkoztatottak bevonását kellene vizsgálni” – véli Vámos Csaba.

A katasztrófavédelem szóvivője Reggeli járat című műsorunkban ugyan elismerte, hogy hiány van a kéményseprőkből, de szerinte nincs már szabad szakképzett munkaerő. Ezért tartanak képzéseket, többek között a közmunkásoknak is.

„Jelenleg ott tartunk, hogy körülbelül a piacon fellelhető kéményseprők, szaktudással rendelkező emberek mindegyike foglalkoztatott. Hiszen: vagy a piaci szolgáltatóknál dolgoznak, vagy pedig nálunk dolgoznak. Már nagyon szűk az a keresztmetszet, amiből meg lehet oldani, hogy szakképzett kéményseprőt vegyünk fel, éppen ezért kezdtük meg a képzési rendszer kialakítását, illetve az egységesítését, ebbe több kéményseprőmestert, több évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkező szakembert vontunk be, hogy hogyan lehet racionalizálni ezt a képzést és hogyan lehet megfelelő szaktudást adni az embereknek” – reagált Hajdu Márton.

Tekintse meg a teljes interjút!

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!