2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Rendszeresen kampányolnak kormánypárti politikusok iskolákban

Hír TV

2018. február 5., hétfő 19:37, frissítve: hétfő 20:15

Hiába Lázár János rosszallása, rendszeresen kampányolnak kormánypárti politikusok iskolákban és óvodákban. Az ellenzéki pártok etikai kódexet fogadnának el, amely tiltaná a vallási és oktatási intézményekben a politikusok korteskedését.

Középiskolások ezrei tüntettek január 19-én az oktatás reformjáért a Kossuth téren, a nemzet főterén. Elegük lett a rengeteg tanórából, a felesleges évszámok, nevek és képletek bemagolásából. Az iskolától lényegre törő, a hétköznapokban használható tudás várnak el.

„Azt mondják, hogy kormányellenesek vagyunk. Ez nem igaz! A kormány diákellenes” – hangzott el akkor a demonstráción. 

A diákszónok jövőbe látott, a Miniszterelnökség vezetője múlt héten valóban felrótta a diákoknak, hogy kampányidőben vonultak utcára, noha hivatalosan csak február közepén indul a parlamenti korteskedés.

„Választási kampányban a diákokat utcára vinni, azoknak is felelőssége, akik ezt megszervezték, vagy akik a diákoknak ezt a tanácsot, ezt az instrukciót adták, vagy belerángatták őket. Mint ahogy az iskolába nem szoktunk választási kampányt vinni, szerintem a diákok –  18 év alatti diákokra gondolunk, hogy világos legyen; középiskolás diákokról beszélünk, nem egyetemistákról –, a középiskolások belekavarása egy országos választási kampányba szerintem nem felelős dolog” – jelentette ki a miniszterelnökséget vezető miniszter.

„A Jászságba az elmúlt években több mint 140 milliárd forint fejlesztés érkezett. Építettünk új utakat, járdákat, iskolákat épületeket” – ez hangzik el abban a videóban, amit egy nappal Lázár János sajtótájékoztatója előtt tett közzé a Facebookon a miniszter egyik párttársa. Pócs János a jászberényi katolikus középiskolában tanárok és diákok előtt méltatta az épület energetikai korszerűsítéséért a kormányt. 

Nem ő az egyetlen kormánypárti politikus, aki megjelent egy-egy oktatási intézményben. A területért felelős államtitkár, Rétvári Bence számítógépeket adott át iskolában, ahogy a fideszes Menczer Erzsébet is. Előfordult az is, hogy kormánypárti politikus Mikulásnak öltözött.

„Vállaljanak egy etikai kódexben való részvételt, ami annyit jelentene, hogy az oktatási intézményekben nem kampányolnak” – így Juhász Péter. Az Együtt elnökéhez hasonlóan az LMP társelnöke is véget vetne az iskolai, óvodai kampányolásnak. 

„Minden jel arra mutat, hogy a most következő kampányban a kormányoldal nagyon sok visszatetsző és visszataszító propagandaüzenetet fog elindítani, de ezek közül a legvisszatetszőbb és a legvisszataszítóbb az, amikor a gyerekeket akarják erre fölhasználni. Nagyon csúnya dolog, amikor templomokban próbálnak kampányolni, de annál még csúnyább, amikor iskolákban, és gyerekeket próbálnak a kampányban felhasználni” – mondta Handházy Ákos.

Gyermekek intézményen kívül is megjelennek egy-egy kormánypárti politikus társaságában. Tavaly decemberben óvodások térdeltek az aszfalton egy útátadón a Vas megyei Csepregen. A putnoki tanuszoda avatásakor pedig esőben áztak a diákok a helyi fideszes képviselőnő beszéde alatt. 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!