2021. június 19.,
szombat, Gyárfás napja

Rendkívüli bejelentés történt az operatív törzs tájékoztatóján

Hír TV

2021. május 13., csütörtök 12:42

A rémhírterjesztés hátráltatja a járvány elleni védekezést - hangsúlyozta Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese.

Egy nagykanizsai férfi ellen rémhírterjesztés miatt büntetőeljárás indult - jelentette be Kiss Róbert.

Az érintett azt állította, hogy egy Nyíregyháza melletti településen mindenki meghalt a védőoltás miatt.

Kiderült, hogy az illető saját maga találta ki a hírt, semmilyen bizonyítéka nem volt erre - tette hozzá. Az eljárás alá vont személyt azonosították, és május 11-én előállították, házkutatást tartottak nála. Szabadlábon védekezik jelenleg - mondta Kiss Róbert. 

Kiss Róbert közölte, hogy 120 személy szegte meg a kijárási tilalmat, és 438-an nem viseltek maszkot szerdán. 1790 hatósági házi karantént rendeltek el szerdán. 

Kedvező járványügyi adatok

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője azt mondta, hogy folyamatosan csökkent a kórházban lévők száma. Nagyon kedvezően alakultak a múlt heti járványügyi adatok.

A korábbi héthez képest 35 százalékkal kevesebb új esetet regisztráltak, a fertőzöttek átlagéletkora 43 év. 

A szakember elmondta, hogy a legtöbb fertőzöttet Budapesten és Pest megyében regisztrálták, 12-12 százalékot. A legnagyobb csökkenés Tolna megyében volt 50 százalékkal, míg Csongrád-Csanádban 40 százalék feletti csökkenést regisztráltak.

Magyarország az első olyan milliós ország, ahol megkezdődött a 16-18 évesek oltása. 144 ezer ember kap ma SMS-t, hogy időpontot foglalhat Pfizer-vakcinára.

64 800 Moderna szállítmány érkezett tegnap, valamint 30 ezer Jansen szállítmány. Mindezek a háziorvosokhoz kerülnek. Ma 67 ezer AstraZeneca-szállítmány érkezett második körös oltásra.

Hír TV