2022. 08. 16. Kedd Ábrahám napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Hazahúzó 01:00

Belföld

Rendbe tették a Lajta malomági szakaszát

Kényelmesen és biztonságosan áthajózhatnak mostantól a vízi túrázók Mosonmagyaróvár belvárosán. A Lajta folyó e szakasza hosszú évekig használhatatlan volt, és nemcsak a város látképét tette tönkre, de a szakemberek a part beomlásától tartottak. A folyó rendbetételét nemcsak a magyar oldalon, hanem Ausztriában is elvégezték, ami jó hatással lehet a környék idegenforgalmára.

Az óvári sárkányhajósok próbálták ki először a belvárosi vízi szakaszt. Azt mondják: elég egy kis rutin, és könnyen végig lehet evezni a nehezebb részeken is. „Arra kell figyelni, ha a lejtős szakaszra érkezik az ember, mindenképpen a közepén kell lenni a csúszdának, utána már a víz már levisz magától. Szerintem bárki megpróbálhatja” – mondta Velencei Zoltán.

A Szigetköz fővárosában korábban sok gondot és bosszúságot okozott a Lajta malomági szakasza. Egy határon átnyúló pályázat segítségével sikerült 840 ezer euróból rendbe tenni a folyómedret. „Hosszú ideje csúfoskodott a belváros közepén a lezárt rakpart; mert életveszélyessé is lett nyilvánítva. Féltünk attól, hogy beomlik és veszélyt okoz. Szerencsére osztrák barátainkkal közösen egy, határon átnyúló Lajta-folyó programban sikerült pályázati forrást nyerni az Európai Uniótól. És megújítottuk Királyhidától Móvárig a Lajtát” – nyilatkozta Nagy István polgármester.

A túrázók a malom épülete alatt is átevezhetnek, Mosonmagyaróvár környékén hat új kikötőt használhatnak. A parton vízparti sétányt is kialakítottak, és új hajókat kapott a város a szabadidősportra. „Tizenhét kajak-kenut tudtunk beszerezni illetve öt evezős hajót és három hajószállítót. Ez nagyban segíti a következő években a munkákat. Illetve az egyesület nemcsak túrázással, hanem versenyzéssel is foglalkozik, és a hajószállító mindenképpen fontos a versenysportban is” – közölte Nagy Gábor, a Mosonmagyaróvári Vízisport Egyesület elnöke.

A jövőben a malom épületét szeretnék felújítani, amely alkalmas lehet szállodának. Így a hosszú távú fejlesztésekkel a vízi turizmus egyik központjává válhat Mosonmagyaróvár.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

CPAC Texas - a HírTV műsorán!

CPAC Texas - a HírTV műsorán!

CPAC Texas! A világ legnagyobb és legbefolyásosabb konzervatív rendezvényén Orbán Viktor mond nyitóbeszédet! A magyar miniszterelnök dallasi beszéde augusztus 4-én 20 óra 30 perctől a HírTV műsorán!!!
Zsuzsi asztala - ajánló

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.
Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Párbaj - ajánló

Párbaj - ajánló

Újraindult heti vitaműsorunk, Párbaj néven. Pénteken 20 órától várunk mindenkit a képernyő elé. Műsorvezető: M. Dobos Marianne!

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!