2021. 09. 23. Csütörtök Tekla napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Vetítő 02:00

Belföld

Rejtett kamerával a drogok nyomában + Videó

Hazaengedték azokat a fiatalokat, akiket kábítószer-túladagolás miatt szombaton életveszélyes állapotban szállítottak kórházba a III. kerületből. A 17 és 22 év közötti fiúk a Gina néven ismert dizájner drogot fogyasztották. Magyarországon egyre többen használnak ilyen szert. A Gina januártól került fel a kábítószer-tiltólistára, több vegyület viszont márciusig még szabadon árusítható.

Vasárnap délelőtt 11-kor még javában buliztak a fiatalok a Hajógyári-szigeten. Az a három fiatalember is itt szórakozott, akiket szombaton reggel a közeli HÉV-megállóból vittek életveszélyes állapotban az Erzsébet kórház intenzív osztályára. Mindannyian GHB-t, vagyis a Gina nevű kábítószert fogyasztották. Rajtuk kívül szombat éjszaka még hatan kerültek be a toxikológiára hasonló szerhasználat miatt. A Gina festékoldó szer, amit graffitik eltávolítására is használnak. Eddig legálisan lehetett venni, az interneten is akciósan árulták, az új szabály szerint januártól azonban már tiltott szer. A listára több vegyületet csak márciustól vettek fel.

– Akik a tavalyi év végéig legális szerek forgalmazásával foglalkoztak, már most tudják, hogy milyen egyelőre még engedélyezettekkel fognak foglalkozni. Nem beszélve arról, hogy a C lista, amivel kapcsolatban a törvényi szabályozás készült, csak márciusban fog hatályba lépni. Magyarán szólva addig még árusítható az interneten – jelentette ki a Hír TV-nek Zacher Gábor toxikológus.

A Ráckeresztúri Drogprevenciós Központban is egyre több az olyan fiatal, aki a dizájner drogoktól lett függő. A 21 éves Attila azt mondja, ezekre a szerekre sokkal jobban rá lehet szokni, mint a klasszikus kábítószerekre. – Fűvel kezdtem, majd amfetaminnal folytattam. Az utolsó évben kezdtem el a mefedront intravénásan lőni. Mindent és mindenkit elvesztettem, megpróbáltam megölni magam, de nem sikerült.

A Hír TV-nek nyilatkozó V. Zoltán 31 éves, 16 évnyi amfetaminfüggőség után, egy hónap alatt tette tönkre egy új dizájner drog.

A Kallódó Ifjúságot Mentő Misszió otthonvezetője, Viktorné Erdős Eszter azt mondja, húsz évvel ezelőtt szinte csak heroinisták fordultak meg az intézetben, ma már a dizájner drogosok vannak többségben. „Azt gondoljuk, hogy a gyerekeket másmilyen módszerekkel kellene gyógyítani, de van, akit nagyon megsajnálunk és fölvesszük.”

A problématérkép és a szakemberek szerint a legtöbb drogfogyasztó továbbra is Budapesten van, de a vidéki nagyvárosokban is egyre jobban terjed a dizájner drogok használata.

Ezek is érdekelhetik

Kapcsolódó tartalmak

Orbán Viktor: Nőni fog a nyomás a határon

A kerítés jó és erős, ha több emberre lesz szükség, akkor vezényelnek még embereket. 2021. szeptember 22.

Nemzetközi színtérre lépett a KINCS

Együttműködési megállapodást írt alá a Katalán Nemzetközi Egyetem Családtudományi Intézete és a Kopp Mária Intézet. 2021. szeptember 22.

Áder János: A klímaváltozás gyorsabb, mint eddig bármikor

Fontos a Budapesten tartandó fenntarthatósági expo, amely a megoldásokról szól majd. 2021. szeptember 22.

Legfrisebb híreink

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Plusz-mínusz - ajánló

Fent és lent! Politikai vitaműsor a hét legfelkavaróbb történéseiről. Plusz-mínusz 17 óra 30 perctől a Hír Televízió műsorán.

Sajtóklub - ajánló

Egyedi hangvételű elemzés újságírókkal. Hétfő esténként 21.05-től a Hír TV műsorán.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!