2023. 12. 09. Szombat Natália napja
Jelenleg a TV-ben:

Svenk

Következik:

Globál 23:20

Belföld

Rasszista indítéka volt a romagyilkosságoknak

Élete végéig börtönben marad a romagyilkosságok első-, másod- és harmadrendű vádlottja. Első fokon a negyedrendű 13 év fegyházat kapott.

Tényleges életfogytiglant kapott a romagyilkosságok első három vádlottja, negyedik társukra pedig 13 év fegyházbüntetést szabott ki a Budapest Környéki Törvényszék. Az elsőfokú ítélet ellen a vádlottak és az ügyész is fellebbezett. A tanácsvezető bíró szerint K. Árpád, K. István, P. Zsolt és Cs. István egyértelműen rasszista indítékból ölt, céljuk pedig a cigányok által elkövetett bűncselekmények számának visszaszorítása volt. 2008 és 2009 között kilenc településen támadtak meg fegyverekkel és Molotov-koktélokkal romákat. 6 embert öltek meg.

Az első helyszín a Pest megyei Galgagyörk. Itt kezdődött 2008 júliusában a cigányok elleni támadássorozat. A banda tagjai ezután további 8 helyszínen, Piricsén, Nyíradonyban, Tarnabodon, Nagycsécsen, Alsózsolcán, majd 2009-ben Tatárszentgyörgyön, Tiszalökön és Kislétán támadt fegyverekkel és gyújtópalackokkal romákra. Hat embert megöltek, köztük egy 5 éves kisfiút, öten pedig súlyosan megsebesültek.

Öt évvel az első támadás után nyugodtan és magabiztosan érkeztek a tárgyalóterembe a vádlottak. A Budapest Környéki Törvényszék majdnem két és fél év után hirdetett elsőfokú ítéletet. „Elsőrendű vádlott bűnös emberölés bűntettében részben mint tettes, részben mint társtettes, részben mint bűnsegéd” – fogalmazott Miszori László tanácsvezető bíró. A törvényszék az első-, a másod- és a harmadrendű vádlottat is tényleges életfogytiglanra ítélte. A negyedrendű vádlott, Cs. István, aki a két utolsó támadásban vett részt sofőrként, 13 év fegyházat kapott. Az ítélet indoklását a K. testvérpár már nem akarta végighallgatni, ezért a bíró engedélyével kivezették őket a tárgyalóteremből.

A tanácsvezető bíró szerint a vádlottak aljas indokból, egyértelműen rasszista indítékkal, előre kitervelten követték el a bűncselekményeket. A támadássorozat ötlete az elsőrendű vádlotté volt, K. Árpád ugyanis elégedetlen volt az igazságszolgáltatás működésével a cigányság által elkövetett bűncselekmények ügyében, és azt gondolta, hogy csak fegyverrel lehet rendet tenni. Ezért mentek azokra a településekre, ahol a romák bűncselekményeket követtek el magyarok ellen.

„Azért kell így minősíteni, mert maguk a vádlottak szövetkeztek úgymond arra, hogy egymással, (…) a cigány etnikum ellen hajtanak végre bűncselekményeket, megrendszabályozást, megzabolázást, megfélemlítés érdekében. A cselekményüket nem motiválta más. Márpedig ez erkölcsileg megengedhetetlen, egy ország nem engedheti ezt meg magának” – fogalmazott Miszori László. A bíró szerint a két halálos áldozatot követelő nagycsécsi támadás volt a fordulópont. A gyilkosság nagy sajtónyilvánossága miatt ettől kezdve a vádlottaknak már az emberölés volt a céljuk.

Az áldozatok hozzátartozói az életfogytiglani büntetésekkel egyetértenek, Cs. István 13 éves fegyházbüntetését viszont kevésnek tartják. Az ügyész a negyedrendű vádlott, Cs. István büntetésének súlyosításáért, a vádlottak pedig enyhítésért, illetve felmentésért fellebbeztek. Ekkor a K. testvérek is visszatértek a tárgyalóterembe.

A tanácsvezető bíró indoklása szerint azért döntött a kiszabható legszigorúbb büntetés mellett, hogy az ítéletnek visszatartó hatása legyen.

Vizsgálnák a Gyurcsány-kormány felelősségét

A Gyurcsány-kormány felelősségét is vizsgálnia kellene a romagyilkosságok ügyében a Fidesz szerint. A gyilkosságok titkosszolgálati hátterét vizsgáló parlamenti bizottság jelentése szerint K. István másodrendű vádlottat 2004-től figyelte meg az akkori Nemzetbiztonsági Hivatal. Ezt 2008-ban, Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége idején, az első romák elleni támadás előtt fél évvel állították le. Bővebben »»»

A romagyilkosságok ügyében született elsőfokú ítélet azt erősíti, hogy Magyarországon a rasszista bűncselekmények elkövetői közül senki sem menekülhet meg a törvény szigora elől, a különösen kegyetlen gyilkosok méltóképp megbűnhődnek tetteikért. Ez áll az emberi erőforrások miniszterének ítélethirdetés után kiadott közleményében. Balog Zoltán hangsúlyozza: bízik benne, hogy az ítéletet másodfokon is megerősítik és így mindenki megérti majd, hogy az áldozatok mellett kell kiállni, mert ez nem többség vagy kisebbség, hanem emberi méltóság kérdése.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vereség Svédországtól, nem juthat nyolc közé a magyar válogatott

Vereség Svédországtól, nem juthat nyolc közé a magyar válogatott

A magyar válogatott 26-22-re kikapott a svéd csapattól a dán-norvég-svéd közös rendezésű olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokság középdöntőjében szombaton, így már biztosan nem juthat a legjobb nyolc közé, de olimpiai selejtezőt érő helyen még végezhet.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!