2019. szeptember 15.,
vasárnap, Enikő, Melitta napja

Rangos Katalin a Szávay-botrányról: A csatornás-gumikesztyűs hasonlat enyhe

Hír TV

2018. november 30., péntek 11:23, frissítve: péntek 12:29

Rangos Katalin televíziós és rádiós riporter ordas bunkónak nevezte a jobbikos politikusokat. Az ellenzék részéről az LMP és a Párbeszéd elítéli Szávay István zsidózását, de a Jobbikkal való politikai kapcsolatukat nem szakítanák meg. A szocialisták, a Mi Hazánk Mozgalom és Gyurcsányék pártja szerint Szávaynak távoznia kell a közéletből. Tegnap a Magyarország élőben című műsorunkban Köves Slomó arról beszélt, nem szűnt meg az antiszemitizmus és a rasszizmus a Jobbikon belül.

Ordas bunkónak nevezte a Jobbikos politikusokat Rangos Katalin, a párt egyik képviselőjének antiszemita kiszólása után. A rádiós-televíziós riporter, aki korábban Vona Gáborral készített emlékezetes interjút a Spinoza-házban, most a Pestisrácok nevű portálnak azt mondta:

Újságíróként időnként gumikesztyűt kell húznom, és belekotornom a csatornába. Most, amikor egy »derék« jobbikostól hallom, hogy megütött egy zsidó nőt, ez a csatornás-gumikesztyűs hasonlat még enyhe is

Távozzon

Távoznia kellene az országgyűlésből a zsidózó Jobbikos országgyűlési képviselőnek, válaszolta a Hír TV kérdésére a Mi Hazánk Mozgalom elnökhelyettese. Dúró Dóra szerint elfogadhatatlan korábbi párttársának stílusa, különösen mivel ezeket egy pártrendezvényen tette.

Rendkívül súlyosak azok a kijelentések és alpári az a stílus, amit Szávay István megengedett magának, ráadásul egy tisztújító kongresszuson. Úgy gondolom, hogy azok a lemondások, amiket ő kilátásba helyezett, azok állemondásnak tekinthetők. Úgy gondolom, hogy az országgyűlésből is távoznia kellene – fogalmazott Dúró.

„Álszent parasztvakításnak” tartja Szávay István lemondását Novák Előd. A mi hazánk Mozgalom alelnöke Facebook posztjában azt írja, a nőveréssel dicsekedő politikus parlamenti mandátumáról nem fog lemondani, a Jobbik pedig egy következmény nélküli párt. Példaként Janiczák Dávidot említi, aki saját titkárnőjét alázta meg, majd arra hivatkozott, hogy viccből fenyegette meg. Novák szerint Szávay köpönyegforgatására jellemző, hogy 2016-ban beállt Vona Gábor elnök mögé tanácsokat adni, majd asszisztált a néppártosodáshoz, amiért megkapta a jól fizető jegyzői posztot a frakciótól.

Megoszlanak a vélemények az ellenzékben

• A későbbi együttműködésüket nem befolyásolja Szávay István kijelentése - mondta a Jobbik és az LMP esetleges politikai szövetségéről Demeter Márta. Az ökopárt képviselője ugyanakkor a Hír TV kérdésére elítélte a zsidózós megszólalást.

• Rossz emlékeket idéz a Jobbikról Szávay István kijelentése - ezt Karácsony Gergely mondta a Hír TV-nek. Azt ugyanakkor ő sem gondolja, hogy a kijelentés miatt meg kell szakítani a politikai kapcsolatokat az ellenzéki párttal.

• Ilyen kijelentés után egy embernek egy normál asztaltársaságnál sincs helye, nem hogy a közéletben - mondta az MSZP elnökségi tagja. Bárány Balázs szerint a Jobbiknak is van még dolga az ügyben.

• A DK szerint nincs lezárva még az ügy. Képviselőjük, Oláh Lajos szerint Szávay Istvánnak távoznia kellene a Parlamentből.

Nem szűnt meg az antiszemitizmus és a rasszizmus a Jobbikon belül - mondta Magyarország élőben című műsorunkban az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezetője csütörtökön. Köves Slomó szerint a Jobbikos Szávay Istvánról kiszivárgott hangfelvétel stílusa minősíthetetlen, még akkor is, ha tettlegesség nem is történt.

Szerdán került a Hír TV birtokába egy hangfelvétel, amelyen Szávay István a Jobbik tisztújító kongresszusán azzal dicsekszik, hogy egy budapesti szórakozóhelyen állítása szerint megütött egy feltehetően zsidó nőt.

Fotó: Youtube