2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Rácsos ágy, abortusz, gyógyszerezés – Czibere garanciákat ígér

2015. június 9., kedd 18:12, frissítve: kedd 18:12

Embertelen körülményeket találtak a Debreceni Terápiás Házban az alapjogi biztos munkatársai egy rajtaütésszerű ellenőrzésen. A szaktárca vizsgálatot indított, a szociális ügyekért felelős államtitkár rendszerszintű garanciákat ígér arra, hogy hasonló eset többet ne fordulhasson elő.

A legfőbb kifogások a rácsos ágy alkalmazása, valamint az elkülönítés, az abortusz és a gyógyszerezés. Ilyen körülményekkel szembesültek az ombudsman munkatársai a bejelentés nélküli ellenőrzéskor a Debreceni Terápiás Házban, ahol mintegy 200 pszichoszociális fogyatékossággal és 50 értelmi fogyatékossággal élő lakik.

„Nagyon magas arányban kaptak gyógyszereket az ellátottak. Ez azért baj, mert elsősorban az ilyen intézményekben pszichoterápiára lenne szükség, nem pedig gyógyszerezésre. Meg is állapítottuk a vizsgálatban, illetve a jelentésben, hogy bizonyos pszichofarmatikumoknak, bizonyos antipszichotikumoknak cukorbetegség a mellékhatása, és bizony sajnos sokan haltak meg cukorbetegség szövődményeiben az intézményben” – nyilatkozta Fliegauf Gergely, az OPCAT főosztályvezetője.

A jelentés megállapítja azt is, hogy az intézmény zsúfolt, és rossz a dolgozók beosztása. Előfordult, hogy ötven betegre mindössze egy ápoló felügyelt. Több ápolási egységben kevés volt a zuhanyzó és a vécé, a betegek pedig elhanyagoltak voltak.

Czibere Károly államtitkár méltatlannak nevezte a körülményeket. Bár a vizsgálat nem zárult le, nem zárta ki, hogy az intézmény vezetésének személyi felelőssége is felmerül. „Azonnali és rendkívüli vizsgálatot rendeltem el. Levélben szólítottam fel a szociális és gyermekvédelmi főigazgatóság főigazgatóját, hogy azonnali belső vizsgálatot rendeljen el; úgy tudom, ez meg is történt. Nagyon remélem, hogy egy-két héten belül megszületik az eredmény, aminek következményei lesznek az adott intézményre nézve; természetesen rendszerszintű következményeket is meg szeretnénk vizsgálni” – hangsúlyozta az Emmi szociális ügyekért felelős államtitkára.

Az államtitkár a történtek után rendszerszintű garanciákat és szükség szerint törvénymódosítást ígért.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!