2024. 05. 06. Hétfő Ivett, Frida napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Belföld

Rács mögött az MSZP volt elnökhelyettese

Őrizetbe vette az ügyészség az MSZP volt elnökhelyettesét. Simon Gábor a gyanú szerint hamis dél-afrikai útlevéllel nyittatott magának titkos számlát egy magyarországi bankban. Mesterházy egykori helyettese továbbra is tagad.

Rács mögött az MSZP volt elnökhelyettese. Simon Gábort őrizetbe vette a Központi Nyomozó Főügyészség, miután közokirat-hamisítással és hamis magánokirat felhasználásával is meggyanúsították. A büntetőeljárás új adatai szerint a volt politikus rávette egyik ismerősét arra, hogy egy, Simon Gábor nevére kiállított, hamis afrikai útlevéllel számlát nyisson neki egy magyarországi bankban. Az ügyészség nem kommentálta azt a sajtóhírt, hogy az ismerős az a Welsz Tamás volt, aki ellen a panamai ügyészség offshore csalás miatt emelt vádat. A Hír TV úgy tudja, hogy Simon Gábor édesanyja vezetéknevét használta a hamis útlevélben.

A hétvégét még szabadlábon töltötte Simon Gábor. A szocialisták volt elnökhelyettesét a 2012 őszén vásárolt budai lakásnál csípte el a Hír TV. Az ingatlan becslések szerint ötvenmillió forintot érhet. Képviselői vagyonnyilatkozata nem ad magyarázatot arra, hogy Simon Gábornak miből tellett a XII. kerületi, 128 négyzetméteres lakásra.

– Nem járulok hozzá magánemberként, hogy felvételt készítsenek rólam, sem kitakart arccal, sem torzítottan, sem elölről, sem hátulról nem készíthetnek.
– Én ezt értem, képviselő úr. Rabosították egyébként a kihallgatás alatt?
– Szeretném megmondani, hogy nem járultam hozzá, tehát nem adhatják le ezt a felvételt.
– Képviselő úr, elnézést…
– Nem adhatják le! Engedje az ajtómat el!

Simon Gáborra hétfőn mások csukták rá az ajtót. Nem az autóét, hanem a zárkáét. A volt politikust ismét kihallgatták az ügyészek, majd őrizetbe vették. A legújabb adatok szerint Simon Gábor szerzett egy hamis afrikai útlevelet, majd megkérte egyik régi ismerősét, hogy a hamis útlevéllel nyisson neki számlát egy magyarországi bankban.

„A felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás bűntette miatti gyanúsításra azért került sor, mert a megalapozott gyanú szerint Simon Gábor egy más nevére szóló, de saját személyi adatait tartalmazó, hamis, egy dél-afrikai országban kiállított útlevelet szerzett, és egy korábbi ismerősét megkérte arra, hogy az útlevél felhasználásával egy magyar banknál bankszámlát nyisson. Az ismerős ennek a kérésének eleget is tett, és megnyitotta a bankszámlát” – közölte Nagy Andrea. A Hír TV felvetésére, miszerint az említett személy Welsz Tamás, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője a nyomozás érdekében nem kívánta megerősíteni, illetve megnevezni az illetőt.

„Álljanak a nyilvánosság elé!”

A Fidesz-frakció szerint példátlan a magyar demokrácia történetében Simon Gábor őrizetbe vétele. A nagyobbik kormánypárt azt írja közleményében, hogy a baloldal legfelsőbb vezetői keveredtek bűncselekménybe. Az országgyűlési képviselőcsoport felszólítja Mesterházy Attilát, Bajnai Gordont és Gyurcsány Ferencet arra, hogy azonnal álljanak a nyilvánosság elé, és mondják el, mit tudnak az MSZP volt elnökhelyettesének büntetőügyéről.

Welsz Tamást az Index internetes portál múlt héten hozta hírbe Simon Gáborral. A férfi néhány hónapja a magyar légitársaság, a Sólyom Airlines megmentőjeként tűnt fel. Akkor már körözte csalás miatt a panamai ügyészség, a vád szerint magyar vállalkozók offshore cégeit írattak át a maguk nevére a közép-amerikai országban. Welsz Tamás Afrikában is otthon érezte magát, ő volt a misszióvezetője a Charity March nevezetű segélyszervezetnek, amely mentőautókat is vitt a Nyugat-Afrikában fekvő Bissau-Guineába.

Az MSZP elnöke továbbra is úgy tesz, mint akinek nincs és nem is volt köze Simon Gáborhoz. Mesterházy Attila Százhalombattán kampányolt Kuncze Gáborral, amikor az újságírók egykori helyettese őrizetbe vételéről kérdezték. Most is azt állította: Simon Gábor azelőtt halmozta fel a titkolt vagyonát, hogy politikusnak állt. „Ahhoz nincsen köze, az egészen biztos, ami az MSZP-t érinti. Én csak azt tudom mondani, amit ő mondott nekem abban a pillanatban, amikor beszéltem vele. Ő azt mondta, hogy ez a politikusi léte előtti forrásokból fakad, ez azóta sem változott, ez az állítása. Nem látok ebben más sajtóhírt sem tulajdonképpen, az ügyészségről sem szivárgott ki más, ezért én csak azt tudom mondani, amit tőle hallottam, hogy ehhez a forrásnak, ehhez a forráshoz a politikának, a közélethez nincsen köze” – fogalmazott Mesterházy Attila.

Az Index azt írta: a hamis afrikai útlevél Welsz Tamás páncélszekrényéből került elő, a férfinál múlt héten tartottak házkutatást. Az úti okmányt Simon Gábor fényképével állították ki egy bizonyos Gábriel D. bissau-guineai állampolgár részére. A Hír TV úgy tudja: a Gábriel D. a Gábriel Derdák rövidítése. Simon Gábor a hamis útlevélben édesanyja, Derdák Erzsébet vezetéknevét használta.

„Össznépi szocialista falazás”

Nem ment el a mentelmi bizottság hétfői ülésére Mesterházy Attila MSZP-elnök, ahol Simon Gábor eltitkolt vagyonáról tárgyaltak volna. Az Országgyűlés mentelmi bizottsága szerint össznépi szocialista falazás folyik az ügyben. Bővebben >>>

Budai: Figyelemelterelés

Az MSZP szóvivője a Fidesz figyelemelterelő akciójának tartja a Simon- és a Zuschlag-ügyet. „A Simon-ügyek meg Zuschlag-ügyek egy célt szolgálnak, hogy négy héttel a kampány előtt ne arról legyen szó, hogy a Fidesz mit akart tenni ezzel az országgal. Ne arról legyen szó, hogy a Fidesz mit tett ezzel az országgal, hanem olyan mondvacsinált, tíz évvel meg nyolc évvel ezelőtti témákat vegyünk elő, ami politikai értelemben kizárólag a Fidesz céljait szolgálja.”

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!