2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

Belföld

Potápi Árpád János: A kárpátaljai magyarság azt üzeni mindenkinek, hogy nem fél

Ma a kárpátaljai magyarság azt üzeni mindenkinek, hogy nem fél, hogy nem a megosztás, hanem a béke, nem a rombolás, hanem az építés oldalán áll - jelentette ki Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár szerdán Ungváron, ahol ünnepélyesen átadta a TV21 Ungvár televízió magyar kormányzati támogatással újjáépített székházát.

  • Potápi Árpád János: A kárpátaljai magyarság azt üzeni mindenkinek, hogy nem fél

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) tavaly felrobbantott központi épületében létesült magyar tévészékház avatásán mondott köszöntőjében az államtitkár hangsúlyozta, az elmúlt időszakban a kárpátaljai magyarságnak a megfélemlítés számos eszközével kellett szembenéznie, amelynek ez a szimbolikus helyszíne. Alig több mint egy éve a kárpátaljai magyar közösséget példátlan támadás érte - tette hozzá, megjegyezve, „ma pedig itt állunk, és ünnepélyes keretek között adjuk át ezt az épületet a média munkatársainak.”

Potápi Árpád János kiemelte: „ma innen, Ungvárról a kárpátaljai magyarság azt üzeni mindenkinek, hogy nem fél, azt üzeni, hogy nem a megosztás, hanem a béke, nem a rombolás, hanem az építés oldalán áll.”

Megköszönve a kárpátaljai magyaroknak a helytállást, rámutatott: az elinduló regionális csatornával a kárpátaljai magyar közösség lehetőséget kap, hogy magyar és ukrán nyelven is objektív tájékoztatást adjon a magyar kisebbséget ért sérelmekről, az Ukrajnában és Kárpátalján zajló eseményekről. Az államtitkár kifejtette, „hiszünk ebben a közösségben, amely nem akar mást, mint értékeit, nyelvét megtartva továbbra is építője lenni ennek a térségnek, ennek az országnak.” Mindezt azonban nem tudja megcselekedni, ha elveszik jogát az anyanyelvi oktatáshoz és egy újabb tervezet szerint nyelvének használatát a magánérintkezések szintjére korlátozzák – emlékeztetett.

Beszédében Brenzovics László, a KMKSZ elnöke, az ukrán parlament képviselője „rendkívül szimbolikusnak” nevezte, hogy az egy éve felrobbantott KMKSZ-székház helyén egy modern tévéstúdió és szerkesztőség avatása történik. Ez jól mutatja a kárpátaljai magyarság élni akarását, amely közösség az őt ért brutális támadásra nem meneküléssel, hanem építkezéssel reagált, új funkciót találva megrongált épület számára – mutatott rá. Ez reményt ad, előre mutat, köszönhetően mindenekelőtt a magyar kormánytól kapott támogatásnak is - fogalmazott. Szerinte az új tévécsatorna létrehozása elképzelhetetlen lett volna olyan jól képzett szakembergárda nélkül. Egyúttal annak a meggyőződésének adott hangot, hogy az új csatorna hamarosan Kárpátalja vezető televíziója lesz.

Kulin Zoltán, a TV21 Ungvár televízió igazgatója az MTI érdeklődésére elmondta, a KMKSZ által működtetett csatorna - az ukrán médiatörvény által engedélyezett rendben - napi hat órában sugároz fele-fele arányban magyar és ukrán nyelven elsősorban a kárpátaljai közéletre, közte a magyarságot érintő eseményekre fókuszáló műsorokat, valamint magazinműsorokat. A közel 60 munkatárssal működő, fejlesztés alatt álló tévécsatorna adása földi digitális sugárzásban és a legnépszerűbb közösségi oldalon online nézhető - tette hozzá a szakember.

Potápi Árpád János délelőtt három ungvári járási településen - Csapon, Tégláson és Ketergényben - adott át a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretében felújított óvodákat. A 300 férőhelyes, 11 ukrán és 3 magyar csoporttal működő csapi óvoda avatásán mondott beszédében arra biztatta a kárpátaljai magyar szülőket, hogy gyermekeiket írassák magyar nyelvű óvodába és iskolába, mert csak ezáltal őrizhető meg a felnövekvő nemzedék magyar identitása. Egyúttal örvendetesnek nevezte, hogy egyre több ukrán szülő választja gyermeke számára a jobb feltételeket biztosító magyar óvodákat és iskolákat Kárpátalján, ezzel is erősítve a térség hagyományos kulturális sokszínűségét.

Hivatalos kárpátaljai programja zárásaként az államtitkár Ungvár központjában megtekintette a KMKSZ új székházát.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!