2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Belföld

Pótápi Árpád: A diaszpórák bizonyították azt, hogy élni akarnak

A diaszpóra közösségei bizonyították élni akarásukat, és azt, hogy meg akarják őrizni magyarságukat - mondta a nemzetpolitikai államtitkár a hétvégi magyar iskolák találkozóján. Potápi Árpád János emlékeztetett: a 2010-es évektől a magyar nemzetpolitika a Kárpát-medencei magyarság támogatása, megerősítése mellett egyre inkább a diaszpóra magyarsága felé fordult.

  • Pótápi Árpád: A diaszpórák bizonyították azt, hogy élni akarnak

A rendezvényen mintegy 100 iskolavezető és pedagógus vesz részt, akik a diaszpórában működő magyar nyelvű oktatási közösségekből érkeztek. Potápi Árpád János, a nemzetpolitikáért felelős államtitkár nyitóbeszédében hangsúlyozta: a külhoni magyarok jó szolgálatot tesznek abban, hogy a magyarságukat megőrizve viszik hazánk hírét a nagyvilágban.

Magyarország történelme úgy alakult, hogy hazánk világnemzetté vált– így köszöntötte a Hétvégi Magyar Iskolák Találkozóján összegyűlt több mint száz intézményvezetőt és pedagógust a nemzetpolitikáért felelős államtitkár. Potápi Árpád hangsúlyozta: a történelem kegyetlenségei, a politikai, gazdasági változások miatt a magyarság szétszóródott az egész világban, de ez azt is jelenti, hogy bárhová utazzon az ember találkozhat magyarokkal, és számíthat a segítségükre.

Ezek a közösségek az elmúlt években bizonyították azt, hogy élni akarnak, életerősek, és meg akarják őrizni a magyarságukat, meg akarják őrizni az identitásukat. Ezért a 2010-es évek elejétől kezdve és a tizes évek közepétől méginkább a magyar nemzetpolitika a kárpát medencei magyarság támogatása, megerősítése mellett egyre inkább a diaszpóra magyrasága felé fordult– nyilatkozta Pótápi Árpád János.

Az államtitkár hangsúlyozta: a diaszpóra esetében egy olyan nemzetrészről van szó, amelynek tagjai nemhogy ellenségei voltak a magyarságnak, de mindig megőrizték és büszkén vállalták identitásukat.

Több, mint százan vagyunk itt, ez is mutatja, hogy hiánypótló a rendezvény– a diaszpóra magyarságát érintő programokat és lehetőségeket mutatta be a nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztos. Szilágyi Péter bejelentette: idén 500 millió forintos keretet hirdetnek meg a hétvégi iskolák és szervezetek számára

Ez a szám ez magáért beszél, remélem azt, hogy a következő esztendőben is tudjuk folytatni ezt az együttműködést és még szorosabbra tudjuk fűzni ezt a hálót. Áttérhetünk arra, hogy a diaszpórában egyre több együttműködést tapasztalunk, főleg az oktatás terén– tette hozzá. 

Szilágyi Péter hangsúlyozta: tavaly már célzott, nyílt pályázatokat tudtak meghirdetni. A miniszteri biztos elmondta: olyan oktatási programot szeretnének kidolgozni, ami lehetőséget biztosít a kisebbségben élő magyar fiatalok számára, hogy az anyaországi felsőoktatási intézményekben könnyített módon tudjanak tanulni.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Csalók miatt adott ki figyelmeztetést a Telekom

Csalók miatt adott ki figyelmeztetést a Telekom

A napokban ismét kaphattak a magyar ügyfelek gyanús, látszólag a Telekom nevében írt e-mailt, amiben fiókjuk frissítésére kérik a felhasználókat. A szolgáltató szerint ezeknek a leveleknek semmiképpen sem szabad bedőlni.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Már a hajós forgalmat is ritkítaná a főpolgármester + videó

Már a hajós forgalmat is ritkítaná a főpolgármester + videó

Tízezer hajós és még ennél is több turizmusban dolgozó megélhetése kerülne veszélybe, ha Karácsony Gergely kitiltja a hajók nagy részét a Dunáról. A Duna-parti Építési Szabályzat tervezett módosítása szerint a jövő évtől tiltanák ki a hajókat a legtöbb kikötőből. A 24 kikötő több mint felét pedig megszüntetnék.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!