2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

Pósán: Elég nagy pofátlanság a pedagógusok követelése

2016. február 14., vasárnap 21:31, frissítve: hétfő 15:27

Pofátlanságnak nevezte a pedagógusok követeléseit a Fidesz politikusa. Pósán László szerint azok teljesítése egy újabb béremelést jelentene, miközben szerinte ma is van olyan tanár, aki félmilliót keres havonta. A szakszervezetek szerint a kormánypárti képviselő csúsztat, és félretájékoztatja a nyilvánosságot, a tüntetők ugyanis nem béremelésért demonstráltak, hanem a teljes köznevelési rendszer megújításáért.

„A gyerek még őszinte ember, kertelés nélkül beszél arról otthon, hogy megint nem volt kréta az osztályteremben, a toalettpapír hiányzik a WC-ben, hogy hónapok, évek óta nem használható a digitális tábla” – megtöltötte a Kossuth teret szombaton a tüntető tömeg. A pedagógusok többek között a diákok és tanárok túlterheltségének csökkentését, szabad tankönyvválasztást, a 18. életévig tartó tankötelezettség visszaállítását, illetve az iskolák gazdálkodási jogköreinek helyreállítását követelték.

„Bérrendezés zajlik most, ehhez képest most még plusz újabb 18 százalékos követelés azt gondolom,hogy az már egy elég nagy pofátlanság” (Pósán László, Fidesz)

A Fidesz képviselője már ki is számolta a követelések árát és azt hangoztatta, hogy az már az adófizetőket terhelné. „Azért csak megjegyzem, hogy a pedagóguspálya csúcsán egy kutató tanár fizetése félmillió forint per hó, ha összehasonlítjuk a magyarországi kereseti viszonyokkal, akkor azt mondani, hogy a pedagógusok nincsenek megbecsülve, azt gondolom, hogy az egy kicsit erős mondás lenne” – fogalmazott az országgyűlési képviselő.

A legmagasabb fizetéssel példálózott a kormánypárti politikus, arra azonban már nem tért ki, hogy ennyi pénzt havonta legfeljebb 100-ból 1 pedagógus vihet haza. „Ezt a számot, hogy ki kerülhet mestertanári státuszba, illetve ki kerülhet kutató tanári státuszba, azt a mindenkori költségvetéshez viszonyítják, tehát annak a fényében lehet pályázni, úgy tudom, hogy ez a teljes pedagógustársadalomnak alig egy százaléka lehet, akik pályázhatnak egyáltalán, és ráadásul ezek a státuszok, a mester- és kutató tanári státusz, amelyik évente megújításra szorul, ha az illető nem teszi ezt meg, akkor visszakerül kettővel vagy akár hárommal is, alacsonyabb, pedagógus 1-2-es besorolásba, tehát ez nem egy nyugdíjas állás kutató tanárnak lenni” – mutatott rá Mendrey László, a PDSZ elnöke.

Nem béremelést követelnek – hangsúlyozta a Hír TV-nek a pedagógusok szakszervezetének elnöke. Galló Istvánné ugyanakkor emlékeztetett rá: amellett továbbra is kiállnak, hogy rendezni kell az oktatómunkát segítők bérét – az ugyanis 2008 óta nem változott.

„Egyébként pedig kerüljön az adófizetők pénzébe, mert az adófizetők ezért fizetik be az adójukat, hogy jó legyen az oktatás, hogy jó legyen az egészségügy, hogy jó legyen a szociális ágazat, hogy legyen a kultúrára is pénz fordítva. Igen, ezt Pósán úr nagyon jól felismerte. Igen, az adófizetők ezért fizetik be az adójukat. Az meg a kormánynak a dolga, hogy a befizetett pénzt arra költsék, amire az adófizetők adták.” – szögezte le Galló Istvánné.

A szakszervezeti elnök hozzátette: az öt évre szétosztott béremeléssel a kormány becsapta a pedagógusokat – a fedezet egy részét ugyanis abból teremtette elő, hogy elvette a pótlékokat, a minőségi munkáért járó pénzt és a túlórát is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!