2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

Polt szerint jelenleg nem érhető, mi szükség az Európai Ügyészségre

Hír TV

2018. június 12., kedd 17:11, frissítve: kedd 18:02

„Akkor, amikor a szomorú ellenzéki kenyeret kell enniük immár harmadszor, ugye az emberek döntése értelmében, akkor Brüsszelből kapnak megrendelést, hogy brüsszeli érdekeket képviseljenek itt, a magyar parlamentben, és ezt nem tűrhetjük. És ugyanezt tapasztaljuk akkor, amikor a bevándorlással kapcsolatban folyamatosan azt szajkózzák, ami benne van a Soros-tervben.”

Keményen kiosztotta az Országgyűlésben a miniszterhelyettessé avanzsált rezsibiztos az ellenzéket, amikor arról kérdezték a kormányt: miért nem csatlakozik Magyarország az Európai Ügyészséghez.

A szakmában már árnyaltabban fogalmaznak.

A független magyar ügyészség megalakulásának ünnepségén Pintér Sándor belügyminiszter, Hende Csaba, az országgyűlés törvényalkotási bizottságának elnöke és Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke is részt vett. A Por Cooperation emlékérmet az esemény díszvendége, Ladislav Hamran vehette át, aki az Eurojust elnöke. Ez a testület 2002 óta segíti az uniós tagállamok igazságügyi együttműködését is.

„A határok elmosódtak az országok között, a fizikai és a digitális világok között, valamint a bűnözői csoportok között is. Ennek következtében sosem volt még akkor szükség az intézmények, államok és népek közötti összetartásra, mint most” – mondta beszédében Hamran.

Polt Péter szerint azonban jelenleg nem érthető, mi szükség van az Európai Ügyészségre. A legfőbb ügyésznek nem a szuverenitás csorbulásával, hanem a szakmai érvek hiányával van gondja. „Ma még szakmai szempontból az nem világos, hogy a most létező és egyébkét a jövőben tovább fejlődő struktúrák mellett a létrehozandó, legkorábban 2021-ben induló Európai Ügyészség hogyan kapcsolódik a jelenlegi rendszerhez, milyen hozzáadott értéket fog képviselni. Ezt nyilván csak 2021, de leginkább az azt követő néhány év gyakorlati tapasztalat fogja megmutatni” – fogalmazott Polt Péter.

A legfőbb ügyész kitért az OLAF vizsgálatokra is, hangsúlyozva: az Európai Csalás Elleni Hivatal jogkörei korlátozottak. „Az OLAF-nak ennél fogva bűnügyek lefolytatására, bűncselekmény gyanújának vizsgálatára nincsen hatásköre, mint ahogy nyomozati jogköre sincs” – jegyezte meg.

Polt Péter az OLAF-al való együttműködés sikerességét alátámasztandó kiemelte: a kifogásolt ügyek 47 százaléka jut el vádemelésig.

 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!