2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 04:00

Belföld

Politológus: Nem volt valódi tétje az előválasztásnak

Elégedett a 34 ezres részvételi számmal a fővárosi előválasztást megnyert Karácsony Gergely, aki már a második fordulóra készül. Ez a szám körülbelül a 11 százaléka annak, mint amennyit a legutóbbi főpolgármester-választáson, a kormánypárti Tarlós István ellen az ellenzéki képviselők összesen kaptak. Az eredményre reagálva Tarlós István azt mondta: „házi mérkőzés volt, szerény nézőszámmal”. A Hír TV-nek nyilatkozó politológus szerint pedig nem volt valódi tétje az előválasztásnak, ezért mentek el kevesebben ahhoz képest, mint amennyire azt a baloldali pártok beharangozták.

  • Politológus: Nem volt valódi tétje az előválasztásnak

„Gergő! – Köszönöm!” – Így gratulált riválisának az MSZP-s Horváth Csaba, miután kihirdették az előválasztás első fordulójának az eredményét. A baloldali pártok által szervezett választáson a Párbeszéd jelöltje, a Zuglót vezető kerületi polgármester, Karácsony Gergely fölényesen győzött. A szocialisták azt ígérték beállnak a győztes mögé és a továbbiakban az ő kampányát segítik majd.

A Magyarországon újdonságnak számító előválasztást szervező MSZP, DK, Párbeszéd és a Szolidaritás elégedett, a 34 ezer fős részvételi számmal. Ez a szám körülbelül a 11 százaléka annak, mint amennyit a legutóbbi főpolgármester-választáson, Tarlós István ellen az ellenzéki képviselők összesen kaptak. A Hír TV-nek nyilatkozó politológus szerint, ahhoz képest, hogy mennyire beharangozták az eseményt, kevesen mentek el szavazni.

„Ha megnézzük azért Franciaországban sokkal nagyobb részvételt láttunk amikor a 17-es választás előtt pártokon belül hajtottak végre előválasztást, és azt láthattuk hogy ott a korábbiakhoz képest magasabb volt a részvétel mert azt érezték a szavazók hogy van tétje. Úgy látszik, hogy itt nem érezték a magyar ellenzéki szavazók hogy ennek valódi tétje lenne. Egyébként nem is nagyon van, hiszen egy pártszövetségen belüli előválasztás volt valójában” – mutatott rá Kiszelly Zoltán. 

Az előválasztásra a főpolgármesteri székért újból induló Tarlós István is reagált. Az MTI-nek eljuttatott közleményében úgy fogalmazott: „az történt, hogy lejátszottak az MSZP-ben és két kis pártban egy házi mérkőzést. A nézőszám a számokat tekintve szerény volt, a budapesti választók 2,4 százaléka járult az urnákhoz.”

„Tegnap egy új korszak kezdődött a magyar politikában” – így látja viszont az előválasztás győztese. Karácsony Gergely azt mondta: arról fognak szólni a következő hónapok, hogy a hatalom emberével szemben, az emberek hatalmát állítsák. Ehhez pedig a Jobbik és az LMP támogatását is várják.

„Nem állunk meg és folytatjuk azokat az egyeztetéseket amelyek a teljes ellenzéki egység létrehozását eredményezik egész Budapesten. Ezért azt a célt kell kitűznünk magunk elé, hogy március 15-ig miden budapesti kerületben megtaláljuk a Fidesz helytartójának a legesélyesebb kihívóját” – így a Párbeszéd társelnöke.

Karácsony Gergely hozzátette: arra készül hogy lesz még egy forduló, és akár az LMP által támogatott Puzsér Róberttel is megmérkőzne a főpolgármesteri jelöltségét. A tervek szerint erre nyáron kerülhet sor.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!