2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Pókinvázió a Rábaközben

Elárasztották a pókok Győrt és környékét. Az akár 10 centisre is megnövő cselőpókok békés természetűek, de marása a darázscsípéshez hasonló. A szakemberek szerint azonban a pókok október végére teljesen eltűnhetnek.

  • Pókinvázió a Rábaközben

Ez a gyors mozgású, testes ízeltlábú Magyarország legnagyobb pókfajtája a cselőpók. A nőstény mérete is figyelemreméltó, a hímek akár 10 centiméteresek is lehetnek.

„A hímek alapvetően hamuszürkék és fekete mintázatot viselnek,ők a feltűnőbbek, mert hosszú hosszú lábaik vannak, és így már a lábakkal együtt majdnem a tenyérnyi nagyságot is elérhetik, méltán mondjuk Magyarország legnagyobb méretű pókjának” – nyilatkozta Kovács Péter arachnológus. A cselőpókok mostanában egyre több háztartásban jelentek meg, Győr környékén és a Rábaközben is nagyon sokan találkoznak velük.

„Itt láttuk először ezen a falon, majd a ház előtt láttuk kint az ablak alatt, és utána pedig a szomszédnak a falán. Én a harmadik pókról rögzítettem felvételt, felraktam a közösségi oldalra, ahol rengeteg sok visszajelzést kaptam és itt bizonyosodott be, hogy ez egy cselőpók, viszont a környéken nagyon sok van, most már egyre elterjedtebb én úgy vettem észre” – teszi hozzá Burus Alexandra.

A cselőpókok alapvetően a homokos talajt kedvelik, a számukra kedvező őszi időjárás és a párzási időszakuk miatt azonban vándorolnak, így kerülhetnek a házak, lakások közelébe. A szakemberek szerint ugyanakkor télire nem maradnak.

Ilyenkor a hímek megindulnak, keresik a nőstényeket, nagyon jó mozgásúak, talajon mozognak, ezért nekik nem okoz problémát akár száz méterek megtétele sem, ezért bizony egyszerűen véletlen szerűen akár a kertekbe, de így bizony a lakásokba is be tud kóborolni. Ez az időszak, most ugye ez az enyhe ősz is kedvez nekik, de október végére ennek le kell csengenie,véget ér a párzási időszak és akkor gyakorlatilag ezekkel a pókokkal sem fogunk találkozni.– mondta el az arachnológus szakember. A cselőpók marása a darázscsípéshez hasonló, így megmarkolni nem ajánlott.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!