2021. május 8.,
szombat, Mihály napja

Pókinvázió a Rábaközben

Hír TV

2018. október 22., hétfő 13:28, frissítve: hétfő 13:33

Elárasztották a pókok Győrt és környékét. Az akár 10 centisre is megnövő cselőpókok békés természetűek, de marása a darázscsípéshez hasonló. A szakemberek szerint azonban a pókok október végére teljesen eltűnhetnek.

Ez a gyors mozgású, testes ízeltlábú Magyarország legnagyobb pókfajtája a cselőpók. A nőstény mérete is figyelemreméltó, a hímek akár 10 centiméteresek is lehetnek.

„A hímek alapvetően hamuszürkék és fekete mintázatot viselnek,ők a feltűnőbbek, mert hosszú hosszú lábaik vannak, és így már a lábakkal együtt majdnem a tenyérnyi nagyságot is elérhetik, méltán mondjuk Magyarország legnagyobb méretű pókjának” – nyilatkozta Kovács Péter arachnológus. A cselőpókok mostanában egyre több háztartásban jelentek meg, Győr környékén és a Rábaközben is nagyon sokan találkoznak velük.

„Itt láttuk először ezen a falon, majd a ház előtt láttuk kint az ablak alatt, és utána pedig a szomszédnak a falán. Én a harmadik pókról rögzítettem felvételt, felraktam a közösségi oldalra, ahol rengeteg sok visszajelzést kaptam és itt bizonyosodott be, hogy ez egy cselőpók, viszont a környéken nagyon sok van, most már egyre elterjedtebb én úgy vettem észre” – teszi hozzá Burus Alexandra.

A cselőpókok alapvetően a homokos talajt kedvelik, a számukra kedvező őszi időjárás és a párzási időszakuk miatt azonban vándorolnak, így kerülhetnek a házak, lakások közelébe. A szakemberek szerint ugyanakkor télire nem maradnak.

Ilyenkor a hímek megindulnak, keresik a nőstényeket, nagyon jó mozgásúak, talajon mozognak, ezért nekik nem okoz problémát akár száz méterek megtétele sem, ezért bizony egyszerűen véletlen szerűen akár a kertekbe, de így bizony a lakásokba is be tud kóborolni. Ez az időszak, most ugye ez az enyhe ősz is kedvez nekik, de október végére ennek le kell csengenie,véget ér a párzási időszak és akkor gyakorlatilag ezekkel a pókokkal sem fogunk találkozni.– mondta el az arachnológus szakember. A cselőpók marása a darázscsípéshez hasonló, így megmarkolni nem ajánlott.