2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben 03:00

Plakátháború: Nem hagyja magát a Jobbik

,

2017. szeptember 27., szerda 07:05, frissítve: szerda 11:44

Elrendelte a Jobbik plakátjainak eltávolítását a megyei kormányhivatal Zalaegerszegen, a plakáttörvény megsértésére hivatkozva. A párt jogsértőnek tartja a kormányhivatal határozatát, a Jobbik azzal érvel, hogy a hirdetési felületeket időközben megvette, így azokra a plakáttörvény előírásai nem vonatkoznak. A kormányhivatalok nekimentek Simicska Lajos reklámcégeinek is, amiért sorozatban közzéteszik egy magánszemély kormányellenes üzeneteit.

Ismét kikerültek a jobbikos plakátok Zalaegerszegen – az ellenzéki párt az után ragasztotta vissza azokat, hogy a helyi kormányhivatal határozata alapján leszedették a plakáttörvény megsértésére hivatkozva.

A Jobbik bíróságon támadja meg a kormányhivatal határozatát, azokat a kormányhivatali ügyintézőket pedig, akik részt vettek a plakátok eltávolításában, rongálás miatt feljelenti.

„Megdöbbentőnek tartjuk azt, hogy nem pusztán a plakáttörvényt fogadta el a Fidesz alaptörvény-ellenesen, de úgy tűnik, hogy a törvény végrehajtását sem tudják törvénysértésektől mentesen megcsinálni, hiszen amit a kormányhivatal a tegnapi nap elkezdett, az nem más, mint közönséges rongálás. az több, mint beszédes, hogy a Jobbikot, mint reklámeszközök tulajdonosait semmilyen hivatalos formában nem is értesítették erről az akcióról, hanem egész egyszerűen Zalaegerszegen nekiláttak és egy daruskocsival elkezdték rongálni ezeket a plakátokat. természetesen ez nem maradhat jogkövetkezmények nélkül ezért a kormányhivatal határozatát bíróságon támadjuk meg, azokkal a kormányhivatali ügyintézőkkel szemben, akik pedig részt vettek a cselekményben rongálás miatt feljelentést teszünk” – nyilatkozta Jakab Péter, a Jobbik szóvivője.

A Jobbik pénteken jelentette be, hogy megvásárolt 1100 darab reklámhordozót, és mostantól a saját plakáthelyein hirdeti a párt üzeneteit. Ezzel tulajdonképpen megfricskázták a nyáron szigorított plakáttörvényt, így ugyanis már nem bérlik a plakáthelyeket, hanem a saját tulajdonukba került hirdetési felületeken folytatják a kampányukat. Kedden délután azonban a Zala megyei kormányhivatal három zalaegerszegi helyen lekapartatta a jobbikos plakátokat.

„Magyarország a diktatúra útjára lépett: a sajtószabadság leépítése után a szólásszabadságot is korlátozza az Orbán-rezsim” – mondta Szilágyi György, a Jobbik képviselője.

A Jobbik egyértelműen törvénysértőnek tartja a Zala Megyei Kormányhivatal határozatát, mivel a párt nem minősül reklámozónak, és azt egyetlen törvény sem szabályozza, hogy milyen plakátokat tehetnek a saját felületeikre. Szilágyi György szerint ezért a kormányhivatal cselekedete kimeríti a rongálás fogalmát és a magántulajdonhoz fűződő jogok sérelmét, ezért a Jobbik bírósághoz fordul és megvédi a plakátjait.

„A Jobbik nem fogadja el a diktatúrákra jellemző eszközök alkalmazását, nem hagyjuk kiépülni az országban, felvesszük a kesztyűt, harcolni fogunk a korrupt Orbán-diktatúra leváltásáért” – tette hozzá az ellenzéki politikus.

Közben a megyei kormányhivatalok sorban kézbesítenek egy másik határozatot is a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó reklámcégeknek. Ez alapján el kell távolítani az Orbánékat gengszterező, illetve az „Ők a félelem – Mi a remény” feliratú plakátokat is, amelyeket szintén a múlt héten kezdtek el kiragasztani országszerte.

„Sorra kapja a Publimont a határozatokat a kormányhivataloktól, és szó szerint ugyanazzal az érveléssel vannak megfogalmazva ezek a határozatok. Arra hivatkoznak, hogy a magánmegrendelő társadalmi célú üzenete nagyrészt azonos a Jobbik egy korábbi plakátkampányával, és a plakátokat jogellenesen Jobbik-plakátokká minősítik át. Minden esetben megtesszük a szükséges jogi lépéseket, hogyha nem vonják vissza ezeket a jogsértő határozatokat, akkor első körben bírósághoz fordulunk, és a hivatali visszaélés miatt feljelentést is teszünk” – mondta Puskár Anett, a Publimont Kft. tanácsadója.

A Jobbik már korábban közölte, hogy a gengszteres plakátokhoz nincs semmi közük. A párt közleménye szerint a megyei kormányhivatalok központi utasításra indultak meg a jobbikos vagy jobbikosnak vélt plakátok ellen, mivel a kormány és a kormányfő retteg a legerősebb ellenzéki párttól.

Kósa: Nincs politikai haszon

A Fidesz szerint kérdés, hogy megvalósult-e tiltott pártfinanszírozás az ügyben, de eddig nem tettek feljelentést. Az Állami Számvevőszék pedig azt közölte az Indexszel, hogy ők sem vizsgálják a pártlogó nélküli plakátok ügyét. A Fidesz leköszönő frakcióvezetője szerint a Jobbik nem tudott politikai hasznot kovácsolni a plakátkampányból.

„Senki semmilyen plakátot nem akar betiltani. Tehát, ha a Jobbik vásárol x darab plakáthelyet és erre van pénze, tegye! Nagyon helyes. Tegye ki a plakátokat! Azt lehet. Akármekkora ordenáré ügyén csak arra hívom fel nagyon óvatosan a figyelmet, hogy amióta a Jobbik a plakátháború főhőse azóta a közvélemény-kutatási adatok szerint állnak bele a földbe” – fogalmazott Kósa Lajos.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!