2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Belföld

Pilhál György: Nem hódítani mentünk

Pilhál György vezércikke a Magyar Nemzetben.

  • Pilhál György: Nem hódítani mentünk

A doni áttörésre emlékezünk ma. Hetvennyolc éve, 1943. január 12-én kezdődött a számunkra végzetes offenzíva. A kegyetlen orosz télben napok alatt eldőlt a sorsunk. A legfrissebb kutatások szerint a 2. magyar hadsereg, a sebesülteket és a hadifoglyokat is beleértve, mintegy százezer embert veszített. Ez történelmünk egyik legnagyobb tragédiája.

Ám nem úgy volt, ahogyan azt évtizedeken át szajkózták a kommunista történelemkönyvek, belénk ültetve a nemzetmegosztó gyűlöletet. Nem a hódítás vágya sodorta Magyarországot a Don-kanyarba, hanem az első világháború gyalázatos békediktátuma. Trianon fájdalma. Nem véletlen, hogy Horthy Miklóst utóbb még a győztesek sem tekintették háborús bűnösnek.

A megtaposott magyarságot Trianon után egyetlen remény éltette: a revízió. A „Nem, nem, soha!”. Erre azonban akkortájt kizárólag német (és olasz) segítséggel lehetett esélyünk; ennek viszont súlyos ára volt, belesodródtunk az újabb világégésbe. És Hitler benyújtotta a számlát. A Sztálingrádnál elakadó német támadás után jött a 2. magyar hadsereg számára a végzetes követelés: irány az orosz front! Nem volt apelláta. (Ha vonakodunk katonákat küldeni, azt alighanem a visszacsatolt területeink bánták volna.) Egy hatalmas, kétszáz kilométeres frontszakaszt kell volna tartania a rosszul felszerelt magyar hadseregnek, ám erre esélyünk sem lehetett az óriási túlerővel szemben. A többit már betéve tudjuk.

Nem hódítani indult a magyar baka – a trianoni igazságtalanság ellen harcolt egy eltévesztett csatamezőn.

Ne szégyelljünk ma égő gyertyát tenni az ablakunkba!

Pilhál György/Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Eva Vlaardingerbroek: Brüsszel megmutatta, miként is működik a diktatúra + videó

Eva Vlaardingerbroek: Brüsszel megmutatta, miként is működik a diktatúra + videó

Miközben Brüsszelben ujjal mutogatnak Magyarországra, hogy a jogállamiságot támadás éri, addig Budapesten nem tiltanak be semmilyen konferenciát, pedig az Európai Unió központjában a demokrácia szíve kellene, hogy dobogjon. Eva Vlaardingerbroek holland politikai kommentátorral, influenszerrel készített interjút Velkovics Vilmos a CPAC Hungray rendezvényén a Millenárison. 
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!