2019. augusztus 21.,
szerda, Sámuel, Hajna napja

Péterfalvi Attila szankciókat ígért

2019. augusztus 16., péntek 08:03

A Facebooknak írásbeli garanciát kell adnia arra, hogy nem adja ki a felhasználók beszélgetéseit harmadik félnek, ha ez nem történik meg, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) ideiglenes intézkedésként megtiltja az adatok kiadását – közölte Péterfalvi Attila, a hatóság elnöke.

Egyre nagyobb vihart kavar a Facebook botránya, a cég kedden ismerte el, hogy korábban – állítása szerint a felhasználók engedélyével – lehallgatott beszélgetéseket, amelyekről leiratot is készített. A cég jelezte: felhagyott a gyakorlattal, hogy a beszélgetésekről készült hangfelvételeket megbízottjaival meghallgattatja. A Bloomberg hírügynökség jelentése szerint a felvételeket mesterséges intelligencia segítségével számítógépek alakították át írott szöveggé. A Facebook ezután alvállalkozók százainak fizetett azért, hogy a leiratok pontosságát ellenőrizzék, amihez meg kellett hallgatniuk a felvételeket – írták.

Péterfalvi Attila az MTI-nek ezzel kapcsolatban elmondta: a NAIH méltányolja, hogy a Facebook felfüggesztette a hanganyagok elemzését, ugyanakkor írásbeli garanciát várnak, hogy nem továbbítják harmadik félnek a beszélgetések hanganyagát.

Hozzátette: mivel a Facebook európai központja Írországban van, az ír adatvédelmi hatóság vizsgálja ki az ügyet, és ebben a NAIH is részt fog venni. Ugyanakkor, ha a hatóság úgy ítéli meg, hogy a Facebook által vállalt garanciák nem biztosítanak kellő védelmet, a NAIH élni fog hatáskörével, és Magyarország területén meg fogja tiltani az adatkezelést, azaz a beszélgetések kiadását – közölte.

Tegnap a közösségi portál jelezte, hogy európai felhasználók nem voltak érintettek azon kísérleti projektben, amelynek keretében lehallgattak bizonyos beszélgetéseket, kizárólag az Egyesült Államokban folytatták a tesztet.

A Politico brüsszeli hírportál szerint emiatt nem valószínű, hogy hivatalos vizsgálatot indítana az ügyben a vállalat európai adatvédelmi sztenderdjeit ellenőrző dublini székhelyű ír hatóság. Varga Judit igazságügyi miniszter vasárnap éppen a multicégek, így a Facebook túlhatalmáról beszélt, jelezve, hogy ezek a vállalatok egyre inkább politikai és társadalmi aktorokként lépnek fel a világban. A tárcavezető szerint ezt a túlhatalmat szabá­lyozni kell.

Magyar Hírlap