2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

Petárdázni idén is tilos

Hír TV

2017. december 27., szerda 13:42, frissítve: szerda 17:54

Kizárólag az ellenőrzött, magyar nyelvű használati utasítással ellátott pirotechnikai eszközök biztonságosak.

Próbabán szemléltették a Mentőszolgálat, a rendőrség és a katasztrófavédelem munkatársai, hogy milyen sérülést okozhat a petárda, amelynek használatát változatlanul tiltja a jog. Óvatosan kell bánni a 3-as kategóriába sorolt tűzijátékokkal is. Ezek a pirotechnikai eszközök az év utolsó napjaiban forgalmazhatók, a vevő csak nagykorú személy lehet. Felhasználásukat még szigorúbban korlátozzák. Kizárólag szilveszter éjszaka lőhetők fel.

„Ezek a termékek - a nevében is benne van - meg ugye a tiltásból is lehet látni, az egész évi tiltásból, hogy ezek azért komolyabb termékek. Ne felejtsük el a pirotechnika felhasználása, tárolása veszélyes üzem, tehát ezek a termékek már komoly hatóanyagot tartalmaznak” – fogalmazott Cserényi József, az ORFK főreferense.

Akinél petárdát vagy pirotechnikai bombát találnak, arra 150 ezer forint szabálysértési bírságot is kiszabhatnak.

A Mentőszolgálatnak a szilveszter hagyományosan az egyik legkomolyabb erőpróba. Sokkal több a részeg ember, mint egy átlagos napon, a tűzijátékok pedig évről évre tucatnyi sérülést okoznak.

„Tavaly 17 pirotechnikai balesettel találkoztunk nyilván ez a jéghegy csúcsa, apróbb sérülésekhez nem feltétlenül hívnak mentőt. tavaly is volt olyan eset, amikor valaki maradandó kézsérülést szenvedett, súlyos, roncsolódott ujjsérülést. Volt néhány évvel ezelőtt olyan eset is, amikor valaki egy rakétacső fölé hajolt és sajnos akkor indult el a rakéta. Ő halálos fejsérülést szenvedett” – mondta el Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

Az év utolsó napján fellőtt tűzijátékok ellen leghangosabban a kutyatulajdonosok tiltakoznak. Az állatok ijedtükben elszökhetnek, vagy kiszaladhatnak az úttestre, ahol elgázolhatja őket egy autó.

„Az a tapasztalatunk így az évek folyamán, hogy nagyon sok állat haza sem kerül elüti őket egy gépjármű, illet egyéb más olyan sérülést szenvedhetnek , ami miatt elpusztulnak. A hideg télben akár meg is fagyhatnak így mindenkit arra buzdítunk, hogy figyeljen oda ebben a néhány napban a házi kedvencére, hiszen ezáltal megmenthetjük akár az életét is” – nyilatkozta Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület elnöke.

A 3-as kategóriájú tűzijátékokból a megmaradt készletet január 5-éig elvileg vissza kellene vinni a kereskedőhöz, aki köteles visszavenni, de a termék árát nem kell visszafizetnie.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!