2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Radar ráadás 00:05

Belföld

Péntektől érvényes az új kormányzati igazgatásról szóló törvény

Ugyanazok a szabályok érvényesek a központi hivatalok tisztviselői esetében, mint a versenyszférában. A péntektől érvényes új kormányzati igazgatásról szóló törvény értelmében már az ebédidő nem számít bele a munkaidőbe, viszont a szabadság napjainak száma úgy emelkedik, ahogy magasabb beosztásba kerül a dolgozó. De a gyermekek után is jár pótszabadság.

  • Péntektől érvényes az új kormányzati igazgatásról szóló törvény

A kormányzati igazgatásról szóló törvény értelmében a köztisztviselőkre is ugyanazok a szabályok érvényesek, mint azokra, akik a versenyszférában dolgoznak.

A fővárosi és megyei kormányhivatalok tisztviselői 2016-ban csaknem 40 milliárd forintos béremelési programban vettek részt, ebbe beépítették a cafeteriát is.

 Vitathatatlan előnye, hogy benne vannak a lehetőségei, hogy jelentős illetményfejlesztés valósuljon meg.

Ezt már a Munkástanácsok munkajogásza mondta híradónknak. Szabó Imre szerint ez a szabályozási logika a menedzsment szempontú közigazgatást helyezi előtérbe, ugyanis a munkajogi szabályok a versenyszféra joganyagához közelítenek.

 „Meg van annak a lehetősége, hogy egy igen jelentősnek is mondható illetmény fejlesztés megvalósuljon a központi közigazgatásban. Ezzel együtt van több olyan pontja a törvénynek, ami kritika tárgyát képezik munkavállalói oldalról is. Ilyen, hogy alapvetően azok a komparatív előnyok egyébként jellemzik a közférának a munkajogát ezt némileg megtörni látszik ebben az új szabályozási logikában. Ez megnyilvánul munkaidő szabályoknak az átalakításában itt különösen a munkaközi szünetet említeném, amely nem képezi a munkaidő részét, vagy éppen a szabadságoknak az átalakítását” – mondta Szabó Imre Szilárd, a Munkástanácsok Titkárságvezetője. 

 Alapszabadságuk 20 nap, ezen túl azonban pótszabadságra jogosultak: a kormánytanácsos például három plusz napra jogosult, így egy évben 23 nap szabadság jár neki. A vezető kormánytanácsos - pótszabadsággal együtt - 25 napot, a kormányfőtanácsos huszonhét, a vezető kormányfőtanácsos huszonkilenc napot tölthet szabadságon.

A kormányzati főhivatalban és a központi hivatalokban dolgozó kormánytisztviselőket is hasonló mértékű szabadság illeti meg.

De jár a gyermekek után is: egy gyermek esetében négy, kettőnél nyolc, három és annál több gyermek esetében pedig két hét pótszabadságot kapnak.

A kormánytisztviselők 2018. december 31-ig felhalmozott szabadságának megváltásra összesen 9 milliárd 800 millió forintot fizettek ki, ez fejenként átlagosan több, mint félhavi fizetést jelent.

 Mindezek ellenére már hétfőn tiltakozott az ellenzék. Demonstrációt is szerveztek az általuk „közszolgálati rabszolgatörvénynek” nevezett jogszabály ellen.

A Fidesz szerint az ellenzék csak ürügyet keres, hogy támadni tudja a kormányt.

„Próbálják hergelni az embereket egy olyan kérdésben, ahol – hát emlékezzünk arra, hogy amikor ők kormányoztak akkor mi volt a helyzet. Elvettek egy havi bért a köztisztviselőktől. Ezzel szemben a Fidesz kormányzása óta a köztisztviselői bérezés emelkedett. 30 százalékkal emelkedett ugye a megyei kormányhivatalok esetében, most pedig a központi közigazgatásban dolgozóknál is 30 százalékos béremelés az amire sor kerül. Szerintem ezek a tények önmagukért beszélnek” – nyilatkozta Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója-. 

A változás a minisztériumok és háttérintézményeik, valamint a megyei, járási és központi kormányhivatalok dolgozóit, a nyugdíjfolyósítónál dolgozókat és a Magyar Államkincstár valamennyi kormánytisztviselőjét és ügykezelőjét érinti.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Szijjártó Péter: a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz + videó

Szijjártó Péter: a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz + videó

Az idei európai parlamenti (EP) választáson újra döntést kell hozni a háború vagy béke kérdésében, márpedig a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten a Fidesz kampánynyitó rendezvényén.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!