2020. június 4.,
csütörtök, Bulcsú napja

Példa nélküli fejlesztés előtt áll a hadsereg

Hír TV

2018. december 14., péntek 08:08

Példa nélküli fejlesztés előtt áll a hadsereg - jelentette ki a honvédelmi miniszter. Benkő Tibor a szolnoki helikopterbázison tartott miniszteri állománygyűlésen a fejlesztést többek között azzal indokolta, hogy a biztonsági környezet gyorsan változik a térségben, új kihívásokat jelentenek a terrortámadások, a kibertérben folyó műveletek vagy a hibrid hadviselési modell megjelenése.

A különleges műveleti erők minden korszerű eszközzel rendelkeznek az akcióikhoz. Harcihelikopterek és szárazföldi egységek foglalják el az ellenséges területeket ebben a szimulációban.

 Perces időintervallum alatt ezt a célt ezt el tudjuk pusztítani, ahogy kell. Nyilván ezután még, hogy mennyi időt tölt az erő az objektumon az információszerzéssel az attól függ, hogy mekkora az objektum, illetve milyen információkért mentünk oda. De a bemutató lényege az volt, hogy szemléltessük hogy a légierő, a szárazföldi erők, a különleges műveleti kötelékekbe szervezett erők, hogy milyen csoportokban hajtanak végre egy ilyen feladatot. Mi a sorrendje a feladat végrehajtása illetve hogy az egyes alcsoport konkrétan mit csinál egy ilyen művelet során – jelentette be Pécsvárady Szabolcs ezredes, a 2. Különleges Rendeltetésű Dandár parancsnokhelyettese. 

A katonai szervezeteket ezentúl nem a miniszter, hanem a Magyar Honvédség parancsnoka fogja vezetni. A szakmai vezetés döntései határozták meg a 2026-ig tartó komplex haderőfeljesztési programot.

Egy modern hadseregnek eszközökkel, olyan képességekkel kell rendelkezni, ami elsődlegesen biztosítja azt az alaprendeltetésből adódó feladatod, ami a magyar honvédségnek Magyarország területi integritásának, a magyar emberek védelmének a feladata. Ebben a kulcs szerep az a katonának jut. A katonának pedig azt kell biztosítani ezekkel az új hadfelszerelésekkel hogy esetleges fegyveres konfliktus alkalmával túl tudjon élni. Az egész haderőfejlesztés ezen az alapelve alapul, így lett szakmailag összeállítva – mondta Korom Ferenc altábornagy, Honvéd Vezérkari főnök. A magyar haderő ütőképes, modern hadsereggé alakul a szerdán elfogadott törvények alapján.

Az első törvény a honvédelemről és a magyar honvédségről szóló törvény, amely megteremti annak az alapját hogy egy korszerű elsősorban egy korszerű vezetést, katonai vezetés tudjunk létrehozni. A második törvény az a katonák jogállásáról szóló törvény amelynek elsődleges célja az, hogy a katonáknak a felkészítése, kiképzése,alkalmazása, hadrafoghatósága, életpályája miként alakul és a harmadik törvénye, amire azt mondtam hogy ez egy új törvény, az pedig azt a célt szolgálja, hogy akik a Magyar Honvédségnél eddig közalkalmazottként szolgáltak, a jövőben honvédelmi alkalmazottként folytathassák a pályafutásukat– nyilatkozta Benkő Tibor honvédelmi miniszter.

A tárcavezető hozzátette: az ország biztonságát jelentő korszerű hadsereg az új kihívásoknak is meg tud felelni, legyen szó terror támadásról vagy a kibertérben folyó műveletekről.