2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Belföld

Pécsi építészhallgatók tervezték meg a helyi vásártér új arculatát

Építészhallgatók segítségével tervezték meg a pécsi vásártér új arculatát, az ötletterveket virtuális kiállításon mutatják be a hónap végéig - közölte a Pécsi Tudományegyetem (PTE) az MTI-vel.

  • Pécsi építészhallgatók tervezték meg a helyi vásártér új arculatát

A közleményben azt írták, a pécsi vásártér ikonikus helyszín, egy-egy forgalmas napon akár 18-20 ezer ember is megfordul ott, 700 árus portékáját mustrálva.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a kínálat mellett a terület kialakítása, komfortja is fontos a vásárlók számára, a pécsi vásártér azonban mind térhasználatát, mind építészeti megjelenését tekintve elavultnak tekinthető.

Az üzemeltető Pécsi Vagyonhasznosító (PVH) Zrt. a PTE műszaki karának építészhallgatóit kérte fel a vásártér megújításának megtervezésére, szem előtt tartva az egységes arculat megteremtését. A tervezésben az építészképzésben tanuló hallgatók vettek részt, két mesterszintű kurzuson.

Az első feladatrészben a vásárváros egységes fejlesztési koncepcióját dolgozták ki, a környező területek hasznosításának vizsgálatával. Ezt követően a kor követelményeinek megfelelő árusítás módjának, helyének kialakításával tervezték meg a vásártér tájépítészeti, építészeti megújítását. A leendő építészek által leadott tervjavaslatok elsősorban tájépítészeti megközelítésűek, de felvázoltak átfogóbb településfejlesztési elképzeléseket is, és konkrét beavatkozásokat is javasoltak.

A közleményben Szabó Szilárdot, a PVH vezérigazgatóját idézve közölték: az együttműködés célja, hogy EU-s támogatások felhasználásával olyan koncepciót valósítsanak meg, amely zászlóshajója lehet a Pécs Európa zöld fővárosa program pályázatának.

Medvegy Gabriella, a műszaki kar dékánja azt közölte, az építészképzésben kiemelt jelentőségű, hogy a hallgatók már a képzésük során valós feladatokkal találkozzanak, hiszen ez a későbbi szakmájuk körülményeit modellezi.

Az elkészült munkákat e héttől március végéig a vr.mik.pte.hu/gallery/7 internetes oldalon mutatják be. A virtuális kiállítás megtekintése után az érdeklődők közönségszavazáson értékelhetik a hallgatói munkákat, a legjobban tetsző öt terv kiválasztásával és szöveges üzenet beküldésével - közölte az intézmény.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!