2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

A Hold válaszolt - Portréfilm Bay Zoltánról

Következik:

Híradó 12:00

Pécs elfogadta a kormány 9,5 milliárdját

Hír TV

2017. december 14., csütörtök 17:06, frissítve: csütörtök 18:42

Pécs közgyűlése megszavazta, hogy a város elfogadja azt a 9 és fél milliárd forintot, melyet az államtól azért kap, hogy év végéig elkerülje a csődöt. Az ellenzék szerint a feltételek rosszak, újabb megszorítások várhatók, és kilátástalan helyzetbe hozzák a város következő vezetését.

„Takarodjatok, jogosítványotok van a gazemberségre, minden városi ingatlanra állami jelzálog?” – Civilek bekiabálásával kezdődött a pécsi közgyűlés ülése. A karzaton helyet foglaló aktivisták az ellen tiltakoztak, ahogy a kormány meg akarja menteni Pécset a csődtől.

A 9,5 milliárdos állami mentőövnek kemény feltételei vannak. A város számláit januártól a Magyar Államkincstár vezeti, a forgalomképes ingatlanokra az összeg erejéig jelzálog kerül, a helyiadó-számlával is rendelkezhet a kincstár, és tűrni köteles a folyamatos ellenőrzést az önkormányzat.

A város fideszes polgármestere elfogadhatónak tartja a feltételeket. „Lehetett volna sok-sok jó ötlete mindenkinek. Ezeket eddig nem hallottuk, hogy hogyan oldjuk meg ezt a problémát. A jelenlegi valós, reális megoldások közül ez volt az egyetlen olyan út, ami járható, és ami szerintem az önkormányzat számára ebben a helyzetben egy reális kilábalást jelent” – fogalmazott az ülésen Páva Zsolt.

A Demokratikus Koalíció önkormányzati képviselője szerint a városban újabb megszorításokra kell számítani „Eddig a mosdóban csak papírtörölköző nem volt. Nekem az a véleményem, hogy most már WC-papír sem lesz. Ugyanis ezek a könyvelő típusú pénzügyi szakemberek általában a megszorításokkal tudnak élni. Tehát azt szokták meghatározni, hogy mire nem lehet költeni, de igazából sem a bevételeket, sem a mozgásteret nem fogják, nem tudják növelni” – emelte ki Kunszt Márta önkormányzati képviselő.

A 9,5 milliárdból 6,5-öt 2020-ig vissza kell fizetni. A Jobbik szerint ezzel a következő városvezetést is nehéz helyzetbe hozzák. „Ezt a kölcsönt, mert, ugye, itt egy kölcsönről van szó, ez a napnál is világosabb, hogy nem fogják tudni visszafizetni, és nekem van egy olyan elképzelésem, hogy nem is tervezik, hogy ezt visszafizetik. Hiszen sejtik vagy sejthetik, hogy 2019-ben el fogják bukni az önkormányzati választásokat is. Úgy gondolják, hogy ezt a felelősséget vagy ezt a problémát majd oldja meg a következő városvezetés” – jegyezte meg Fogarasi Gábor önkormányzati képviselő.

Az LMP képviselője úgy látja, ez a látszólagos segítségnyújtás az önkormányzatiság felszámolásának a kezdete. „Pécset ismét egy kísérleti telepnek használja a kormány, és egy világos üzenet a többi városnak, hogy a jövő évi országgyűlési választások után, amennyiben a Fidesz marad kormányon, jelentősen csökkenteni fogja, nemcsak a kistelepülések önállóságát, de már a nagyvárosok önállóságát is” – fogalmazott Keresztes László Lóránt önkormányzati képviselő.

Az előterjesztést végül elfogadták. Csakúgy mint a Soros György fellépése ellen megfogalmazott határozatot. Ebben arra kérik a pécsieket, hogy ne támogassák a milliárdos alapítványainak tevékenységét a városban. Egy civil szervezet már jelezte, hogy új irodát kell keresniük a fideszes kampány miatt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!