2019. november 11.,
hétfő, Márton napja

Parlamenti vizsgálatot és a belügyminiszter lemondását követeli a francia jobboldal

2019. október 7., hétfő 15:25

A tárcavezető ugyan elismerte, hogy történtek hiányosságok a párizsi késelés kapcsán, de lemondani nem hajlandó. Christophe Castaner szerint a rendőrségen belüli működési zavarok akadályozták meg az iszlamista támadó kiszűrését.

A francia belügyminiszter távozását követelik a jobboldali pártok. Véleményük szerint a párizsi kormány vagy hazudott a csütörtöki véres támadás kapcsán, vagy pedig hozzá nem értéséről tett tanúbizonyságot. A belügyminiszter ugyanis a késelés után szinte azonnal arról beszélt, hogy nem merült fel a terrorizmus gyanúja. A nyomozás során azonban kiderült, hogy a gyilkos már 2008-ban áttért az iszlám hitre, rendszeresen járt a közeli mecsetbe és a szomszédai "Allah Akbar" kiáltásokat hallottak a lakásából a támadást megelőző éjjel.

A jobboldali ellenzék emellett egy parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi azért hogy kiderüljön, hogyan dolgozhatott a tettes a rendőrség hírszerzési igazgatóságán. Úgy pont ennek a részlegnek a feladata a terrortámadásra készülő muszlim terroristák felkutatása. A belügyminiszter elismerte, hogy történtek hiányosságok, de ennek ellenére nem hajlandó lemondani.

Az elkövető környezete tudta, hogy Michel Arpon egyetért bizonyos a muzulmán vallás nevében elkövetett bűntettekkel - közölte Christophe Castaner. 

A kormányfő ugyanakkor mindenben támogatja a tárcavezetőt. Mint mondta: maximálisan megbízik a miniszterében. 

Hétfőn ünnepélyes megemlékezést tartanak a támadás helyszínén, melyen Emmanuel Macron elnök is részt vesz.

A támadó csütörtökön 7 perc leforgása alatt késelte halálra négy kollégáját a rendőrségen, mielőtt agyonlőtték.

Hír TV