2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Parlagfű: „a fellépésre nincs meg a politikai akarat”

2017. augusztus 12., szombat 15:44, frissítve: szombat 18:55

Évente százmilliárd forintot fordítanak a magyarok allergia elleni szerekre és orvosi kezelésekre – a Parlagfűpollen NO Egyesület számítása szerint. Azt mondják: hiányzik a politikai akarat. Magyarországon a kétmilliót is elérheti az allergiások száma, ami ráadásul évről évre emelkedik.

Becslések szerint 1,5-2 millió ember allergiás az országban, a legtöbben a parlagfűre. A növény már virágzik, így a következő napokban ők legalább közepes erősségű tünetekre számíthatnak, de szeles időben vagy hirtelen kialakuló zivatarok környezetében akár asztmatikus tüneteik is előjöhetnek. A parlagfű pollenje alattomos, más anyagokkal szemben is fokozza a szervezet allergiás reakcióját, magyarázza az allergológus. Így minden egyes allergiaszezonnal növekszik a betegek száma.

„Vannak olyan betegek, akik még a szezonban, a parlagfűszezonban is csak néhány napig tünetesek, ők a kezdő allergiások. Sajnos, hogyha nem történik valami, és nem a gyógyszeres kezelésre gondolok, hanem elsősorban a parlagfű koncentrációjának és a terhelésnek a csökkentésére, akkor nekik majdnem biztos, hogy a következő évben egyre erősebb allergiás tüneteik lesznek parlagfűre, és a tendencia az, amit a klinikumban világosan lát az ember, hogy más allergénekkel szemben is egyre több allergiájuk lesz” – emelte ki Nékám Kristóf allergológus professzor, a Magyar Allergia Szövetség elnöke.

A magyarok évente mintegy 40 milliárd forintot fordítanak allergia elleni szerekre, orvosi kezelésekre pedig további 60 milliárd megy el. A Parlagfűpollen NO Egyesület elnöke szerint ez kidobott pénz. Feketébe öltözve nyilatkozott a helyzetről: „Remélem, hogy kifejezem annak a szomorúságát, hogy évek óta nem jutunk semmit előre” – jegyezte meg Kelen Andrásné. A gyógyszerész civil úgy számol, a kidobott pénz töredékéből is megoldható lenne az ország parlagfű-mentesítése.

„Nyilván azért hiányzik a politikai akarat, mert ez nem egy egyszerű téma. Esetleg sokaknak nem fog tetszeni, de sok az állami terület, sok a magánterület. Nagyon összetett a probléma, de ha van egy szezon előtti, parcellaszintű felmérés, akkor tudom, hogy kihez kell eljuttatni a kérdést, hogy igenis, legyen szíves ott intézkedni, és ha ennek ellenére nem teszi, büntetni. És erre nem az a válasz, hogy mindenki mellé nem tudunk embert állítani. Ha meg ez a feltétele, akkor meg tudjunk embert állítani, mert kétmillió az allergiás” – emelte ki Kelen Andrásné, az egyesület elnöke.

Virágzó parlagfű látható egy III. kerületi önkormányzati úton. A szomszédos magántelken sem végezték el az irtást. Az ország tele van ilyen területekkel. A hatóságok tavaly összesen mintegy 136 millió forintnyi bírságot szabtak ki virágzó parlagfű miatt. A büntetési tétel 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!