2019. május 26.,
vasárnap, Fülöp, Evelin napja

Parázs vita Orbán és Erdogan az EU-nak küldött üzenetéről

Hír TV

2018. október 12., péntek 06:45

Orbán Viktor és Recep Tayyip Erdogan számos dologról tárgyalt a török elnök budapesti látogatásán, de kevés szó esett arról, amit a magyar kormányfő és a török államfő Brüsszelnek üzent Törökország európai integrációjával kapcsolatban. Errő isl vitáztak vendégeink a Hír TV Csörte című műsorában.

Orbán Viktor kifejtette, hogy véleménye szerint Európának együtt kell működnie Törökországgal, és Magyarország is erre törekszik.

Böcskei Balázs politológus rámutatott, hogy Orbán Viktor stratégiai megállapodásról beszélt – ami egy gazdasági egyezményt jelent – amivel úgy látja, hogy mindkét oldalt puhítja. Úgy véli: „erősen kérdéses egy ország – mint Törökország – felvétele az Európai Unióba, aminek a projektje az Európai Uniós dezintegrációja”.

Kobza Miklós szerint kérdés, hogy mi a célja Törökországnak, illetve a törököknek Európával. Példaként hozta a németországi törökök nagy számát, akik, bár élvezik a német jólétet, mégis nagyon erősen kötődnek az anyaországhoz. Szerinte „az viszont biztos, hogy az egy reális külpolitika – attól függetlenül, hogy a török rendszer nekünk tetszik, vagy nem tetszik – hogy együtt kell működni velük. Erdogan pedig egy legitim vezető”.

Tekintse meg a teljes műsort: