2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Paradigmaváltást ígérnek a drogellenes küzdelemben

2015. április 24., péntek 18:55, frissítve: péntek 19:05

Egészségügyi, rendvédelmi és prevenciós munkacsoport alakult Józsefvárosban. A Józsefvárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum paradigmaváltást ígért a drogellenes küzdelemben. A nyolcadik kerületben korábban a Kék Pont Alapítvány működtetett tűcsereprogramot, de a kerület tavaly felbontotta a megállapodást.

Veszélyes hulladéknak számítanak az injekciós tűk. A Kék Pont tűosztást folytatott, ami nemcsak Budapestről, hanem a környező településekről is vonzotta a kábítószer-fogyasztókat – állítja a Józsefvárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum elnöke. „A mi feladatunk annak a stratégiának a koordinálása és annak a tevékenységnek az összpontosítása, amely az egész drogprevenciót, egészségügyi ellátást szervezi. Ezzel együtt azt kell hogy mondjam, hogy nagyon jó eredményeink vannak több területen. Egyrészt miután a Kék Pont a tevékenységét befejezte a kerületben, a közterületi szemétmennyiség 20-40 százalékkal – területenként változóan, de egyértelműen – csökkent” – közölte Ferencz Orsolya.

A Józsefváros mellett a főváros tizenharmadik kerületében működött tűcsereprogram, de időközben azt is leállították. „A tűcsereprogram bezárása azt eredményezhette, hogy drogszemét van az utcán, ez nem mindig jelent jót, ugyanis azt is jelentheti, hogy a drogfogyasztók felszedik az utcáról a fecskendőket, ami ahhoz vezethet, hogy hepatitiszvírussal megfertőződnek. Ez senkinek nem érdeke, és az sem, hogy drogszemét legyen az utcán. Az az érdeke mindenkinek, hogy minél több drogfogyasztó bejusson kezelésre” – mondta Sárosi Péter, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) drogpolitikai programvezetője.

A TASZ beadványára az alapvető jogok biztosa megvizsgálta, hogy a józsefvárosi tűcsereprogram leállítása sért-e alkotmányos jogokat. Úgy találta, hogy sérült a nyolcadik kerületben élők egészséghez és egészséges környezethez fűződő alkotmányos joga.

Sárosi Péter szerint az ellátó rendszer fejlesztésére, és nem a visszaépítésére van szükség, vagyis a tűcsereprogramok kiterjesztését kell elérni. Nemrég amikor nőtt a drogszemét a Józsefvárosban, akkor a tűcsereprogram csökkentette a tűforgalmát.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!