2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Belföld

Palkovics: már közel egymillió embernek nyújt segítséget a Gazdaságvédelmi Akcióterv

A Gazdaságvédelmi Akcióterv, a gazdaságvédelmi intézkedések eddig közel egymillió emberről gondoskodtak, vagy védték meg a munkahelyét - fejtette ki csütörtökön Vácon az innovációs és technológiai miniszter.

  • Palkovics: már közel egymillió embernek nyújt segítséget a Gazdaságvédelmi Akcióterv

Palkovics László a váci Lukács és Tamás Kft. munkahelyvédelmi bértámogató okiratának átadásán arról beszélt, hogy az akcióterv legfontosabb eleme a munkahelyek megvédése. Hozzátette, hogy munkahelyvédelmi támogatásra eddig 106 ezer munkavállalóra adtak be kérelmet, ebből már több mint 51 ezret sikeresen elbíráltak.

A kutatás-fejlesztési munkakörben dolgozók érdekében már közel 10 ezer kérelem érkezett be, amelynek a harmada szintén túl van a bírálaton

- fűzte hozzá a miniszter.

Palkovics László szólt arról, hogy

a várakozásokat meghaladóan, több mint 50 ezer jelentkezés érkezett a kormány által meghirdetett ingyenes informatikai alapképzésre, amelyre nemcsak munkanélküliek, hanem egyetemisták és olyanok is jelentkeztek, akik jelenleg kevesebbet dolgoznak.

Kitért arra, hogy a kormány gondolt az egyetemistákra is, akik felvehetik a teljesen szabad felhasználású, kamatmentes hitelt, a Diákhitel Pluszt, amelyből finanszírozni tudják ezt az átmenti időszakot.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára, aki egyben a térség KDNP-s országgyűlési képviselője, azt mondta, hogy a kormány részéről fontos volt a gyorsaság mind a járvány kezelésében, mind pedig a gazdaság megvédésében.

Hozzátette, hogy Vác környékén is sok kis- és közepes vállalkozás élt a gazdaságvédelmi, munkahelymegtartó támogatásokkal, Pest megye északi részében több mint ezer munkahely megmentéséhez nyújtott támogatást a kormány.

Külön forrást kapnak a járványügyi kutatások

Külön forrást biztosít a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos kutatásokra az innovációs alapon belül a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) koronavírus-járvány ellenei védekezésről szóló, csütörtöki online tudományos konferenciáján az innovációs és technológiai miniszter.

Palkovics László felidézte: két hónapja, amikor a koronavírus megjelent Magyarországon és megkezdődtek a járványellenes intézkedések, azt is áttekintették, hogyan tud ezekhez a magyar tudomány hozzájárulni.

"Ha az elmúlt két hónap együttműködési készségét meg tudjuk tartani, akkor a magyar tudomány szárnyalni fog még a mostani szinthez képest is" - méltatta az eddigi eredményeket a miniszter.

Beszámolója szerint az utóbbi két hónapban több mint 100 koronavírus-kutatással kapcsolatos projektjavaslat érkezett be, ezek közül 24 támogatásáról döntöttek, 52 projekt döntéselőkészítő fázisba jutott, további 12 pedig döntésre vár.

A járványügyi készültségben is folytatódnak a kutatások, hiszen a vírus velünk maradt - hangsúlyozta a miniszter: a NKFIH az innovációs alapon belül külön forrást biztosít a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos kutatásokra.

A kutatási projekteket ismertetve elmondta, hogy a projektcsoportok egy része a vírus kontrolljával foglalkozik, mások a vírus jobb megismerésére irányulnak, de folynak kutatások a koronavírus megelőzésével és kezelésével kapcsolatban is. Ezek a projektek a világszínvonalat képviselik - emelte ki megnyitó beszédében Palkovics László.

MTI / Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A nap kérdése

A nap kérdése

Büszke lehet Európai Parlamenti munkájára a magyar baloldal?
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!