2019. június 21.,
péntek, Alajos, Leila napja

Palkovics: Az egész felsőoktatásra szükséges a Corvinus-modell kiterjesztése

MTI, Hír TV

2018. október 6., szombat 15:48, frissítve: szombat 20:35

A Corvinus Egyetem új működési modelljéhez vezető folyamatot az egész magyarországi felsőoktatásra szükséges kiterjeszteni, erről az innovációs és technológiai miniszter beszélt szombaton Pécsett. Palkovics László a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) tisztújító közgyűlésén azt mondta: az a cél, hogy egy egyszerűbb, hatékonyabb működési környezet révén megteremtsék a versenyképesség alapjait a felsőoktatásban.

„A hallgatók szempontjából is létrejött az a biztonsági háló, ami ahhoz kell, hogy a tanulmányaikat egyértelmű feltételek mellett tudják végezni – fogalmazott az innovációs miniszter Pécsett. Palkovics László az előző kormányzati ciklusban a felsőoktatásért felelős államtitkár volt. Beszédében azt mondta, az akkor indult új felsőoktatási stratégia eredménye a kancellári rendszer kiépítése, a szakrendszer átalakítása az oktatói bérek emelése és az ösztöndíjak rendezése, valamint az új oktatási formák bevezetése.

Arról is beszélt, szeretnék, ha az egyetemek ugyanolyan feltételek mellett tudnának működni, mint a külföldön működő társaik, vagy egy magyarországi magánegyetem. 

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter szeptemberben jelentette be: jövő július 1-jétől állami alapítású alapítvány tartja fenn a Corvinus Egyetemet, amely közhasznú felsőoktatási intézményként működik majd. A döntés célja, hogy az egyetem nemzetközileg még magasabb színvonalú legyen és hosszú távon is piacképes diplomát adjon ki.

„Szeretnénk azt, hogyha a magyar egyetemek ugyanolyan feltételek mellett tudnának működni, mint egy más országban működő, vagy mint egy Magyarországon működő magánegyetem. Ne terheljük olyan felesleges ügyekkel az egyetemeket, ami ebbe a struktúrába nem fér bele. Nem jó az, ha egy egyetem pont úgy működik, mint egy kormányhivatal. Legalábbis, hogy ugyanazok a pénzügyi szabályozók vonatkoznak rá. Tehát ezen túl kell lépnünk” – mondta az innovációs és technológiai miniszter.

Az új oktatásért felelős államtitkár szerint az egyetemeknek és az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak szorosan együtt kell működniük. 

Az oktatásért felelős államtitkár azt mondta, ez is a magyar felsőoktatás színvonalának emelkedését fogja szolgálni. „Voltak elképzelések, hogy bizonyos intézmények, egyetemek az új minisztériumhoz tartozzanak. Én azt gondolom, hogy nem bizonyosaknak kell odatartozni, hanem a teljes magyar felsőoktatás legyen a magyar innováció szellemi tudásbázisa, és ezzel együtt ez egy közös felelősség” – emelte ki Bódis József.

Az államtitkár azt is mondta, a hallgatók teszik olyanná az egyetemeket, ahol érdemes dolgozni, velük együtt válnak magas színvonalú szellemi műhelyekké. Ebben a munkában pedig sokat segíthetnek a hallgatói önkormányzatok.