2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Paks II.: Leginkább az építésbe szállhatnak be magyar vállalkozások

Hír TV

2017. december 1., péntek 22:20, frissítve: péntek 23:00

Ez azonban a teljes beruházás kevesebb mint hatoda.

Elsősorban az építőipari munkákban kaphatnak nagyobb szerepet magyar vállalkozások a paksi atomerőmű bővítésénél. A két új blokk építése Pakson jövő év elején a felvonulási épületekkel kezdődik.

A felvonulási épületeket ezen a jelenleg működő erőműtől északra fekvő 64 hektáros területen kezdik építeni jövő év tavaszán. A két új blokk 156 hektáron valósul meg, ennek kezdete 2019 nyarára várható.

„2018 áprilisában megkapjuk az orosz féltől a tervcsomagot. Ezt a Paks II. átnézi, leellenőrzi, átadja a hatóság részére, és a hatóságnak 15 hónapja van arra, hogy ezt átnézze, felülvizsgálja, és ez alapján, hogyha jónak minősíti, akkor kiadja a létesítési engedélyt” – mondta Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter.

Eddig az összes engedély mintegy 5 százalékát szerezték be. A két legfontosabb, a környezetvédelmi és a telephelyengedély azonban már rendelkezésre áll

„Összességében több mint 6000 engedélyre lesz szükség. Eddig több mint 300 engedélyt szereztünk meg. Minden olyan engedély a kezünkben van, mely a mostani pillanatban szükséges. A legfontosabb engedélyek, a környezetvédelmi és a telephelyengedély is megszerzésre került, és a következő nagy feladatunk a létesítési engedély kérelemnek az összeállítása és aztán a létesítési engedély megszerzése lesz” – fogalmazott Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű kapacitás fenntartásáért felelős államtitkár.

500 milliárd forint jut majd az építőipari beruházásokra, a magyar vállalkozások beszállítói aránya itt akár 85 százalék is lehet. A gépészetre viszont mintegy 1700 milliárd forintot költenek majd, ennek azonban csak az ötöde juthat majd magyar cégeknek. Becskeházi Attila államtitkár szerint azok a vállalkozások lesznek előnyben, melyek képesek integrációba lépni.

„A felvonulási épületek tekintetében az orosz partner magyar alvállalkozókkal, magyar vállalatokkal szeretné ezeket megépíteni. Úgy gondoljuk, az építészetben, gépészetben, de szinte az összes területen lehetősége magyar vállalatoknak részt venni, különböző arányokban” – jelentette ki a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásához kapcsolódó infrastruktúra-fejlesztésért, innovációért és lokalizációért felelős államtitkár.

A beruházáson körülbelül 7 ezren dolgoznak majd, közülük 2 ezren oroszok. A kész erőművet pedig 1100-an fogják üzemeltetni.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!