2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Belföld

Óvintézkedéseken dolgoztak a nyáron

Felkészülten és optimistán vágnak neki a tanévnek az iskolaigazgatók, az intézmények szigorú belső szabályzatokkal igyekeznek a lehető legtovább fenntartani a jelenléti oktatást. Karanténhelyiség, egyenként csomagolt evőeszköz, átalakított időbeosztás, extra tantermek várták tegnap a diákokat, ám a szülőkben azért így is van némi félelem. Elsősorban egymástól.

  • Óvintézkedéseken dolgoztak a nyáron

A központi iránymutatáson túl saját járványügyi protokollt is összeállítottak az iskolák, a lapunk által megkérdezett iskolaigazgatók szerint óvintézkedések kidolgozásának sorával telt a nyári szünet, hogy biztonságos környezetbe érkezhessenek a tanulók.

– Volt bennünk feszültség, de szerencsére a diákok fegyelmezetten és nyugodtan élték meg a viszontlátás örömét az első napon. A szünetekben folyamatosan járjuk az épületet, hogy megakadályozzuk a csoportosulásokat.

Az iskolába kizárólag maszkban, fertőtlenítést követően lehet belépni, ha valaki elfelejt hozni, a portán tud maszkot vásárolni – mondta lapunknak Csapodi Zoltán, az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium igazgatója.

Beszámolója szerint a tanulók csak a számukra kijelölt tanteremben tartózkodhatnak, szünetekben nem mehetnek át máshová. A termet váltó osztályok az órák utolsó perceiben a tanár vezetésével elvégzik az asztalok fertőtlenítését, sorolta az igazgató, kiemelve: szigorú szabályokat hoztak, mert nagyon fontos, hogy a jelenléti oktatás minél tovább megmaradhasson. Kialakítottak egy karanténhelyiséget is, ahol az érintett diák elkülönítve megvárhatja, amíg érte jönnek a szülei.

– A tanévnyitó reggelén három bejáratot vehettek igénybe a diákok, az ünnepséget az iskolarádión keresztül tartottuk meg, majd osztályfőnöki órákkal folytatódott az első nap, fő témaként a járványügyi óvintézkedésekre, az egymás iránti felelősségvállalásra hívták fel az osztályfőnökök a diákok figyelmét

– fogalmazott lapunknak Fehérvizi Judit, a Xantus János Két Tanítási Nyelvű Gimnázium igazgatója. Mint elmondta, az iskola területén 17 ponton fertőtlenítőadagolót helyeztek ki, a pedagógusok részére megrendeltek 110 darab arcpajzsot. – Az ebédlőben előre becsomagoljuk az evőeszközöket. Lehetőség van a tanórák egy részének udvari megtartására, de új termeket is kialakítottunk – tette hozzá.

A családok az óvintézkedések ellenére nem teljesen nyugodtak. Kollár Barbara azt mondja, a nyaralásból visszatért vírustagadó szülők miatt nem érzi biztonságban a gyermekét. – Tudják, milyenek a kamaszok. Hiába mondják nekik, hogy ne csoportosuljanak, nem tudják megállni, hogy ne csapatba verődve közlekedjenek – mondta el aggodalmát az anyuka, akinek gyermeke kollégiumban lakik egy vidéki nagyvárosban.

– Világosan megmondták, amennyiben egy fertőzést is észlelnek, akkor bezárják a kollégiumot, ám kérdés, hogy akkor a budapesti fiam hol fog lakni, ha nem lesz digitális oktatás – tette fel a kérdést Kolllár Barbara.

 

Fotó: Havran Zoltán / Magyar Nemzet

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A nap kérdése

A nap kérdése

A hídpénz-botrányt is napirendre vennék a balliberális politikusok az Európai Parlamentben?

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!