2024. 05. 01. Szerda Fülöp, Jakab napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:05

Belföld

Óvatosan a fekete pénteken is

Szigorú törvénymódosítással próbálják visszaszorítani az internetes áruházaknál a jogsértéseket. A módosítást követően az ellenőrzések során viszont már magasabb, 200 ezer és 2 millió forint közötti bírságot is kiszabhatnak. A karácsonyt megelőző időszakban rengetegen vásárolnak interneten, a legmozgalmasabb hétvégéig pedig már csak tíz nap van hátra.

  • Óvatosan a fekete pénteken is

Évről évre rekordokat döntenek a webáruházak. Az internetes vásárlások népszerűsége töretlen. Az interneteléréssel rendelkező magyarok több mint fele vett már valamit a világhálón. A forgalommal párhuzamosan a visszaélések száma is nőtt. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a fogyasztóvédelmi hatóság több mint 1500 webes üzletet vizsgált az elmúlt időszakban.

„Árak kapcsán voltak visszaélések mostanában, hogy egyik nap X áron lehetett megvenni a terméket, másik napon akciósnak meghirdetve, de mégiscsak drágább volt, mint mondjuk az előző napon. Csak ugye aki nem nézi nap, mint nap ugyanannak a webáruháznak az oldalát, annak nem tűnt fel ez a fajta átverés. És ugye külön kategória azok a webáruházak, amelyek nem elérhetők egyáltalán. Tehát megrendeltük a terméket, ki is fizettük és nem kapjuk meg a terméket vagy valami teljesen más terméket kapunk” – magyarázta Kispál Edit, a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének szóvivője.

A fogyasztóvédők azt tanácsolják, adott webáruházból csak akkor rendeljenek, ha van feltüntetett kapcsolat, akihez később tudnak fordulni probléma esetén. A lakosság 87 százaléka már tisztában van a Black Friday, azaz a fekete péntek jelentésével, 20 százalék pedig vásárolni is tervez ezen a napon.

„Az elmúlt adatok, a tavalyi Black Friday-nél a termékeink 80 százaléka ezen a napon volt elérhető a legolcsóbb áron” – emelte ki Gyökre Ádám, az eMag marketing igazgatója.

Az idei évben minden idők legforgalmasabb fekete péntekére készülnek. Mivel a megrendelt terméknek el is kell jutnia a vevőhöz, így egyre nagyobb figyelmet kap a kiszállítás. A tervek szerint a rendelések száz százalékát képesek lesznek 14 napon belül kiszállítani.

„A tavaly előtti évben elég komoly problémák voltak a kiszállítással, kiszállításokkal. Nem csak minket érintően, hanem globálisan a piacot. Ez a tavalyi évben megoldódni látszott már. Voltak ugyan csúszások, de nem volt közel sem olyan, mint 2015-ben” – mutatott rá Szták András, az eMag kereskedelmi igazgatója.

A legtöbb üzlet ilyenkor nagyon kedvező áron adja termékeit. Csak ennél a webes áruháznál a teljes mennyiséget figyelembe véve 3 milliárd forint lesz a kedvezmény mértéke.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!