2023. 12. 05. Kedd Vilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Radar 00:05

Belföld

Öt új elemmel bővült a sürgős védelmet igénylő szellemi kulturális örökség listája

Öt új elemmel bővítette az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) sürgős védelmet igénylő szellemi kulturális örökség listáját a jelenleg Bogotában ülésező kormányközi bizottság.

  • Öt új elemmel bővült a sürgős védelmet igénylő szellemi kulturális örökség listája

A szellemi kulturális örökség megőrzésével foglalkozó testület a botswanai veekuhane közösség seperu nevű néptáncának és a hozzá kapcsolódó gyakorlatoknak, a szent helyként tisztelt kenyai Kit Mikayi sziklaformációhoz kötődő rituáléknak, a mauritiusi sega zenének a Chagos-szigeteki típusának, a Fülöp-szigeteki subanon törzs buklog nevű hálaadási rituáléjának és a fehéroroszországi Jurauszki Karahod tavaszi rítusnak a felvételéről döntött.

Ezek a hagyományok az őket ismerő és gyakorló emberek öregedése, a szegénység, az elvándorlás és a környezeti károk miatt szorulnak sürgős védelemre.

A kormányközi bizottság az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájához adta a mongóliai kumiszkészítés technikáját és a hozzá kapcsolódó eszközöket, valamint szokásokat. Felvette a listára a korai kereszténység idején született bizánci zene, mely az ortodox egyház közvetítésével maradt fenn elsősorban a Balkán-félszigeten.

A testület hétfőn kezdődött 14. ülése szombaton ér véget a kolumbiai fővárosban.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

David Pressman megint beleszállt Magyarországba

David Pressman megint beleszállt Magyarországba

David Pressman amerikai nagykövet ismét kioktatja a kormányt és Putyin-pártisággal vádolja és bírálja Orbán Viktort a hétfői, Magyar Külügyi Intézetben elmondott beszéde miatt egy, a szerkesztőségünknek eljuttatott levelében, amelyben az AmCham Patrons vacsoráján elmondottakat írták le.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!