2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Láncreakció 04:40

Belföld

Őszödi beszéd: Szabó megsértette Szili személyiségi jogait

Szabó Bálint megsértette Szili Katalin személyiségi jogait, amikor azt állította, hogy a volt szocialista politikusnak köze volt az őszödi beszéd kiszivárogtatásához – így döntött a Szegedi Törvényszék. Az alperesnek 1,5 millió forint kártérítést kell fizetnie az elsőfokú ítélet szerint, továbbá a Heti Válaszban, az ATV-ben és a köztévében saját költségén bocsánatkérő nyilatkozatot kell közzétennie.

Az elsőfokú ítélet kihirdetése előtt a Szegedi Törvényszék tanúként hallgatta meg Szekeres Imrét. Az MSZP egykori elnökhelyetteséről köztudott, hogy nem kedvelte Gyurcsány Ferencet, és a volt miniszterelnök sem őt. A politikus hazugságnak nevezte, hogy Szili Katalin és Baja Ferenc társaságában lejátszotta az őszödi beszédet Rózsa-Flores Eduardónak.

„A Szabó Bálint által, vagy mások által kitalált történet minden alapot nélkülöz, én többször nyilatkoztam erről már, teljesen valószínűtlen, szinte egy mákonyos történetnek tűnik, úgy látszik, hogy a rosszindulatnak nincs határa. Szertném itt a bíróság előtt elmondani, amit már a sajtónak több alkalommal elmondtam, nem ismertem Rózsa Florest, soha nem találkoztam vele, sem egyedül, sem másokkal” – mondta Szekeres Imre.

Szabó Bálint többször is hangoztatta: hangfelvételekkel tudja igazolni, hogy a gyurcsányi hazugságokat leleplező őszödi beszéd az MSZP akkori vezetőinek közvetítésével jutott a sajtóhoz. Az állítólagos felvételeket mégsem játszotta le abban a személyiségi jogi perben, amelyet Szili Katalin indított ellene.

„Miután nem vezetett eredményre a valóság bizonyítása, ezért egyértelmű, hogy egy valótlan tényállítás hangzott el a felperes személyét illetően, ez a valótlan tényállítás pedig nem más, mint az, hogy kiszivárogtatta az őszödi beszédet, azaz egyértelműen, úgymond hétköznapi értelemben véve árulással, ahogy Szekeres úr mondta, hitszegéssel lehet vádolni, azaz olyan valótlan tényállítás került napvilágra, lényegesen és súlyosan sértő, és alkalmas a felperes jó hírnevének és társadalmi megítélésének negatív irányba történő befolyásolására, éppen ezért a jogsértés ténye megállapítást nyert a bíróság által” – közölte Lakatos Péter, a Szegedi Törvényszék bírája.

Az elsőfokú ítélet szerint Szabó Bálintnak másfél millió forint kártérítést kell fizetnie Szili Katalinnak, továbbá saját költségén bocsánatkérő nyilatkozatot kell közzétennie a Heti Válaszban, az ATV-ben és a köztévében. „Fellebbezéssel élünk az ítélet ellen, és ami ennél lényegesebb, hogy a holnapi napon büntető feljelentést teszek hamis tanúzás törvényi tényállásába ütköző cselekmények okán, és az ehhez kapcsolódó bizonyítékokat az illetékes nyomozó hatóságnak benyújtom, becsatolom – közölte Szabó Bálint. – Azt gondolom, hogy ez a per – túl azon, hogy megalapozatlan az ítélet – hamis, vagy részben hamis tanúvallomásokra alapul” – tette hozzá az alperes.

Szabó Bálint tavaly májusban, a Heti Válasznak adott interjúban beszélt először arról, hogy 2006 nyarán vezető szocialista politikusok szivárogtatták ki az őszödi beszédet a jobboldalhoz közel álló Eduardo-Rózsa Floresnek. Állítását később más sajtóorgánumokban megismételte.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk – Országjárásra indult Orbán Viktor + videó

Vezércikk – Országjárásra indult Orbán Viktor + videó

Országjárásra indult Orbán Viktor. Eközben Donáth Anna arra panaszkodott, hogy szerinte Magyar Péter támogatói elkezdtek fanatikusan és erőszakosan viselkedni. Holott a Momentum elnöke szerint mindannyiunk felelőssége, hogy „edukálják a követőiket". Hogy mit gondolnak erről a Vezércikk vendégei: Bencsik András, Boros Bánk Levente és Móczár Gábor, kiderült esti adásunkból.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!