2023. 12. 06. Szerda Miklós napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:25

Belföld

Összevesztek egy mandátumon az ellenzéki pártok

A Párbeszéd azt szeretné, ha Márki-Zayt nem vennék számításba akkor, amikor a listás helyek számáról tárgyalnak, míg a DK-Jobbik-Momentum-LMP négyes ennek ellenkezője mellett érvel.

  • Összevesztek egy mandátumon az ellenzéki pártok

Eredménytelenül zárult vasárnap a hat ellenzéki párt vezetőinek Márki-Zay Péter delegáltjaival kiegészült tárgyalása az ellenzéki listaállításról – írta meg az ATV. A portál azt is tudni véli, hogy egyetlen mandátum sorsa, valamint Márki-Zay Péter parlamenti státusza jelenti most a legfőbb töréspontot.

Kedden újra tárgyalóasztalhoz ültek a felek, amire leginkább azért volt szükség, mert az MSZP és a Párbeszéd listás mandátumainak számában még nem sikerült megegyezniük a pártoknak. A két párt listás helyeinek száma régóta vita tárgya az ellenzéki egyeztetések során, tekintve, hogy az MSZP egymaga annyi listás befutó helyet szeretett volna, amennyit a Momentumnak is kiosztanak, miközben a DK, a Jobbik, a Momentum és az LMP közös javaslata az, hogy összesen legyen annyi befutó helye a szocialistáknak és a Párbeszédnek, mint amennyije a Momentumnak lesz.

A lap azt írja, január végén született némi kompromisszum a felek között, ekkor a szocialisták már megelégedtek volna hét hellyel a Momentum nyolcához képest, így ha a Párbeszéd esetében kettővel számolunk, akkor összesen egy mandátumról folyik a vita. A történet most újabb fordulatot vett, mivel

az MSZP és a Párbeszéd delegáltjai nem mentek el a legutóbbi hatpárti egyeztetésre, és a többi pártból érkezett üzenetekre sem reagáltak.

Az ATV továbbá arról is ír, hogy az álláspontok közeledését nehezíti az a befogadó nyilatkozat is, amelyet a Párbeszéd adott Márki-Zay Péternek. Ennek lényege, hogy ha az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje bejut a parlamentbe, akkor a Párbeszéd frakciójában foglal majd helyet. A Párbeszéd azt szeretné, ha Márki-Zayt nem vennék számításba akkor, amikor a listás helyek számáról tárgyalnak, míg a DK-Jobbik-Momentum-LMP négyes ennek ellenkezője mellett érvel.

Az országos listákat február 26-án délutánig kell leadni a Nemzeti Választási Bizottságnál, így bő két hete van még a pártoknak arra, hogy megegyezzenek a végleges sorrendről.

Nyitókép: AFP / Kisbenedek Attila

Mandiner

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A héten adják át a Nobel-díjakat + videó

A héten adják át a Nobel-díjakat + videó

A héten adják át a tudományos élet legnagyobb elismerését, a Nobel-díjat Stockholmban, amely vasárnap a Nobel-díj átadásával, és az azt követő rendkívül elegáns gálavacsorával zárul.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A nap kérdése

A nap kérdése

Egyetért azzal, hogy politikai aktivistákat hívnak meg egyházi iskolákba?
David Pressman megint beleszállt Magyarországba

David Pressman megint beleszállt Magyarországba

David Pressman amerikai nagykövet ismét kioktatja a kormányt és Putyin-pártisággal vádolja és bírálja Orbán Viktort a hétfői, Magyar Külügyi Intézetben elmondott beszéde miatt egy, a szerkesztőségünknek eljuttatott levelében, amelyben az AmCham Patrons vacsoráján elmondottakat írták le.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!